iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Идат 100 милиона евро за жп линията София-Перник-Радомир

Магистралата от Калотина до София ще се строи с европари
 
Проектът беше включен в приоритетната ос за развитие на пътната инфраструктура на оперативна програма "Транспорт", която се финансира от Кохезионния фонд на ЕС. Това стана по време на Комитета за наблюдение.
 
Индикативната стойност на магистралната отсечка е 350 млн. евро. По проекта работят Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община. До края на 2012 г. магистралата София - Ниш трябва да бъде пусната в експлоатация.
В областта на жп инфраструктурата проекти за подновяване на участъци от жп линията Мездра - Горна Оряховица (160 млн. евро), удвояване и електрификация на жп линията Първомай - Ябълково (23 млн. евро) и модернизация на жп линията София - Перник - Радомир (100 млн. евро).
 
По време на Комитета за наблюдение е била обсъдена и възможността железопътният проект "Пловдив - Свиленград" да бъде довършен със средства от оперативната програма "Транспорт". В момента той се строи с пари по предприсъединителната програма ИСПА и няма вероятност да бъде завършен в срок до края на годината. Парите, които ще загуби страната ни по този проект, се оценяват между 40 и 70 млн. евро.
 
Оперативна програма "Транспорт" е с най-голям бюджет от всичките 7 европрограми - над 2 млрд. евро. Към този момент има 40 одобрени проекта, което представлява около 30% от общия й бюджет, или близо 594 млн. евро.
 
Единственият проект, който се реализира успешно по програмата е строителството на метрото в София, като вече са извършени 35% от предвидените дейности. В началото на май беше направена първа копка на магистрала "Тракия", а в средата на месеца и на жп линията Свиленград - турска граница. В началото на следващата седмица се очаква да започне и работата по речната информационна система.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.