iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутати дадоха домашно на общинар поет

Депутати дадоха духовно домашно на поета Славчо Чанев, който си изкарва хляба като чиновник в сектора за култура в общинската администрация в Перник, но е автор вече на осем книги - поезия, историографски и етноложки и изследвания и книги за деца.
 
На представянето на поетичната му книга „Пирамиди на мълчанието" дойде и народният представител Петър Петров с послание и от колегата му Ирена Соколова.
Със Славчо Чанев сме не дългогодишни, а дългодекатни приятели, но не политически, каза депутатът и обясни, че в това се съдържа обяснението на десетилетното им приятелство, макар да се чувстват деца по душа.
Слушах стиховете му, но не му ръкоплясках, сподели Петър Петров, който също е изкушен от перото и белия лист.
„Не му ръкоплясках и му пожелах всеки път, когато чете стихове пред публика, хората да не ръкопляскат, а да остават занемели. Той пише така, че човек мигновено се пренася Там, Някъде. И когато стихът свърши, ръкопляскането е като събуждане, като будилник, който те стряска в съня. Като си се вживял в стиха, забравяш, че трябва да ръкопляскаш. Затова на Славчо пожелах да не му ръкопляскат. Питаха го как може така да пише и аз имам мой отговор на този въпрос - пише така, защото е свободен, а творецът става творец, когато е свободен", сподели Петър Петров.
Ирена Соколова също има своето приятелства със Слачо Чанев. Като мислили как да го поздравят, двамата депутати избрали да му подарят оръжия. По думите на Петър Петров оръжия на писател - комплект писалки, защото той е писател и трябва да пише, за разлика от много други, които в днешно време клавиатурят.
 
Освен това Ирена Соколова измислила и друго оръжие, с което Славчо Чанев да брани своята свобода, но не мечове, нито боздугани, а три въпроса, породени от книгата за деца на Чанев „ Да обичаш принцеса".
 
- Дали човек трябва да е винаги Дон Кихот, когато се бори с трудностите?
- Колко пъти трябва да одраскаш слънцето и да ухапеш лапите на времето, за да разбереш че времето си ти?
- Дали, за да го няма чувството за самота, трябва да говориш с човек и какво и как ?
Надявам се въпросите ни да го накарат да се замисли, въображението му да литне , а това е самата свобода, пофилософства още Петър Петров.
 
Изискано писателско оръжие подари на Славчо Чанев и семейство Чифлички - Танани, Таня и Иво. Позлатена перъдръжка и автентична мастилница ще стои вече на писателската маса на културтрегера. Намериха се хора, които вложиха в това определение за Славчо неща ретроградно от отминали времена, но думата е повече от красноречива и макар натоварена с негативен смисъл все пак означава трегер (крепител)  на културата.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.