iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съкращават работници в Радомир метал индъстрийз при поскъпване на газа

Още 100 работника в „Радомир метал индъстрийз" ще отидат на улицата при поскъпване на газа.
 
Евентуалното увеличение на природния газ от 1 юли с 23% ще засегне сериозно металургичната индустрия в страната, смятат представители на бранша.
При това положение най-голямото предприятие в Югозападна България - „Радомир метал индъстрийз" е заплашено от нови съкращения. Преди година в завода имаше 1200 работници. В следствие на кризата днес те са едва 540.
„Не е подходящо да бъде увеличавана цената на газа с мотивацията, че доларът се е качил много, както и петролът. При покачване на курса на долара, не се очаква петролът да се размърда драстично. Цената, на която „Булгаргаз" продава в момента е почти приравнена с тази на Европа. „Булгаргаз" прави доста прилична печалба. Не смятаме, че има нужда от увеличение цените на газа! Ако индустрията спре да работи, бих искал да знам какво да правим, накъде да отиваме?! Някой да ни каже", коментира Пламен Бонев, председател на Надзорния съвет на „Радомир метал индъстрийз".
В момента металургичното предприятие работи с технологичен минимум от хора. Заради кризата по-рано там вълната от съкращения обхвана 650 работници. Приемането на по-висока цена на природния газ - независимо дали това ще бъде предложението на „Булгаргаз" или на държавния регулатор, неминуемо ще доведе до още съкращения.
„Която и цена да се приеме от двете, при нас себестойността на продукцията ще се увеличи с 5%. Оттам конкурентоспособността ни се понижава и всичко рефлектира върху персонала", категоричен е изпълнителният директор на „Радомир метал индъстрийз" Людмил Александров.
„При такова увеличение с 23% на цената на газа, се очаква някъде около 100 души съкращение в завода", заяви Пламен Бонев.
За да запази конкурентоспособността си, предприятието, което осигурява прехрана на голямата част от домакинствата в района, ще трябва да посегне на персонала.
В едно от халетата преди година и половина са работили 130 души. В следствие на кризата и предприетите мерки по съкращения, сега тук работят 46 работници, които и към момента се страхуват за работните си места.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.