iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин основа първото българско виртуално училище По жицата

Перничанин основа първото българско виртуално училище По жицата

Интервю на Силвия Авдала за израелския вестник на български език aliya.bg
 
Перничанинът Валентин Ненков е емигрант в САЩ от седем години. Живее в Бостън. Създател е на Българския бизнес център в Питсбърг, Пенсилвания както и на съботно училище за деца на български емигранти „3 март". Виртуалното училище „По жицата", което е също негова рожба няма аналог по света.
 
- Г-н Ненков как възникна идеята Ви за интернет-обучение на българските деца по света?- Възникна постепенно с наблюденията ми върху българчетата докато живеех в Питсбърг. На срещите които организирахме открихме, че много от децата почти не говореха български, други говореха, но не умееха да четат и пишат. Родителите им приеха с голям ентусиазъм инициативата за съботно училище. Така се появи „3 март". Проблемите обаче идваха от факта, че нямаше адаптирана академична програма, децата бяха на различна възраст и различно ниво на владеене на езика. А и смятам, че един час седмично е крайно недостатъчно. Решихме, че виртуалната форма на обучение ще приобщи и други желаещи деца от по-отдалечени краища на Америка и света.
 
- Какво конкретно представлява „По жицата"? Как протичат заниманията?- Всички заинтересовани родители могат да почерпят директно информация от сайта на виртуалното училище: www.bulgarian-online-school.com, както и да присъстват на специален демонстрационен урок. Смятам, че подходът е оригинален - при отваряне на сайта попадате в така наречената виртуална класна стая, която напомня възрожденското килийно училище. На първо време сме подбрали уроци по български език, литература и история на България.За най-малките сме подготвили бяла „черна" дъска, на която да се упражняват. Едновремено с това те чуват гласа на учителката и на другите деца във виртуалната класна стая. Едно допълнително предимство е, че те така завързват контакти с техни връсници дори от другия край на света.
 
- А защо наричате училището „килийно"?- Знаете, че по време на петвековното турско робство са възникнали килийните училища. Колкото и примитивен да е бил характерът на обучението в тях, те допринасят немалко за разпространението на грамотността сред българското население и така стават важен фактор за запаэване на неговата национална идентичност. Дипломите, които издаваме нямат тежест пред Министерството на образованието, но опитът ни показва, че нашите ученици с времето успяват да поддържат такова ниво на владеене на български език, че при евентуално връщане в България успяват да издържат успешно приравнителните изпити и да продължат образованието си наравно с връсниците си от българските училища.
 
- Колко ученици имате в момента?През последната година училището се разрасна много. Съобразявайки се с часовите разлики днес успяваме да обучаваме деца от западното крайбрежие на Америка та чак до Япония. Това са общо 160 българчета. Втора година вече имаме ученик и от Израел - от гр. БатЯм.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.