iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ГЕРБ дарява 20 000 лева за църква в Пернишко

20 000 лева от държавната си субсидия ще дари партия ГЕРБ за църквата "Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец" в радомирското Старо село.
Това стана ясно днес, когато министър-председателят Бойко Борисов дойде в храма за водосвет по повод частичния ремонт на средновековния храм „Вознесение Господне", който се намира в непосредствена близост до по-новата черква. Със средства, отпуснати от правителството чрез Дирекция „Вероизповедания" е отремонтиран покрива на стария храм и облагороден двора на двете черкви. До старата черква е направена и пешеходна алея.
 
Кметът на Старо село Кирил Гебрев споделил с премиера, че за довършване на ремонта са нужни поне още 20 000 лв. Не можм да заделим такива пари от държавния бюджет, затова ще ги отделим от парите на ГЕРБ, обяви премиерът.Той насърчи кмета да вика работниците и ремонта да продължава. Със средствана ГЕРБ се строят и ремонтират още 13 православни храма, обяви още Бойко Борисов.
 
Храмът "Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец" е обновен през 2002г. лично от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Дарител за възстановяването на храма е местният жител Кирил Захаринов и синовете му Симчо и Славчо, строителни предприемачи.
 
На днешния водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, присъстваха още областният управител на Перник Иво Петров и депутатите Ирена Соколова и Владислав Димитров от партия ГЕРБ. Тук бяха и министъра без портфейл Божидар Димитров и неговият доскорошен съветник, назначен преди дне за шеф на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов. Двамата заговориха за уникалната църква в Старо село пред няколко години. В нея за първи път беше открит стенопис с образа на св. Тривелий, който според Божидар Димитров е българският кан Тервел.
 
Министър-председателят Борисов подари за храма евхаристиен комплект с покрови и ново престолно Евангелие.
 
Със средства, отпуснати от министерски съвет в пернишко се ремонтират средновековните черкви „Св. Георги" в пернишкото село Студена и манастирската църква „Св. 40 мъченици" в трънското село Лева Река, където за първи път като светии са изписани светите Братя Кирил и Методий.
 
В Старо село днес беше истински празник. Пушеха скари, виха се хора, за официалните гости имаше коктейл. Представители на ръководството на община Радомир не бяха забелязани на празника.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.