iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осветиха нов православен храм в пернишкото село Витановци

Осветиха нов православен храм в пернишкото село Витановци

Нов православен храм беше осветен в пернишкото село Витановци в навечерието на празника Вси светии.
 
Богослижбата извърши Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан - викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужие с протосингела на Софийската света митрополия архимандрит Григорий, протоерей Иван Плочарски - архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, свещенослужители от Перник, Радомир и София.
 
Личи, че не сте имали храм досега, смъмри сутящия се шумно народ в храма в края на светата Литургия викарийният епископ и обясни, че е голям грях пред Бога в най-важния момент от богослужбата да се говори било, небило. Той завърши службата с кратко проповедно слово, като каза, че би било добре хората да чуят и няколко думи, свързани със значението на храма и неговото място в живота на всеки православен християнин, но се съмнява, че ще бъде чут в многословието си.
Свещенослужителите изчакаха в храма президента на Републиката Георги Първанов, който се отби за кратко в новоосветения Божи дом, съпроводен от кмета на Перник Росица Янакиева, народният представител Ангел Найденов и ръководството на БСП в Перник. Епископ Йоан благодари на президента за подарените от него за храма евхаристиен комплект и плащеница. След това пред новата черква президентът поздрави събралите се граждани и пешком премина през селото, за да уважи поканата на кмета на Витановци Първан Симов за коктейл за празника. Той направи кратко изявление и пред съпровождащите го представители на медиите.
 
Храмът е наречен „Вси светии" заради традицията в селото да се прави събор на този ден и е първият съграден в населеното място от неговото съществуване. Досега там не е имало черква. Градежът е започнал през 2007 година на мястото на някогашното училище. До момента в строителството са вложени 75 000 лева. 5 000 от тях са предоставени от дирекцията по вероизповеданията към Министерскя съвет. Останалите са от дарения.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.