iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Граовска младост" и поляци поздравяват Дивотино за празника

Ансамбълът за народни песни и танци "Граовска младост" при Общински комплекс Дворец на културата ще изнесе празнична концертна програма, съвместно с Ансамбъл за песни и танци "Люблин" - Полша, на 23 май 2010 г. в село Дивотино по повод Празника на селото, съвпадащ с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 23 май селото празнува и 130-та годишнина от основаването на тамошното училище, носещо името на светите братя Кирил и Методий. Концертът ще се състои на площада и ще започне в 18.00 ч.
 
Ансамбъл за песни и танци „Люблин"През 1948 г. в гр. Люблин - Полша, се създава първият Театър на младия зрител - един от първите театри в страната след Втората световна война, който обогатява дейността си с ново направление - фолклор. В последствие то се преобразува в Ансамбъл за народни песни и танци на люблинската земя /1953 г./. След шест години той отива на първото си турне в чужбина. През 1984 г. се създава Дом на фолклора, а от 1998 г. се нарича Ансамбъл за песни и танци „Люблин" и носи името Ванда Каньорова.Репертоарът на ансамбъла обхваща обработен фолклор от известни национални автори, но в него преобладават авторски разработки - от местни хореографи и музиканти - на мелодии, песни и танци от почти всички региони на Полша, както и народните танци - полонеза, мазурка, куявряк, оберек, краковяк, имената на които произлизат от съответните фолклорни области.За активната си дейност АПТ „Люблин" е удостоен с много отличия и награди на Министъра на културата, Министъра на образованието, Министъра на външните работи, на Областния управител и Кмета на гр. Люблин. През 2008 г. Ансамбълът е удостоен с престижната награда „Оскар Колберг" - за заслуги в областта на народното творчество.Понастоящем Ансамбълът се състои от 16 групи /около 500 деца и младежи на възраст от 6 до 25 години/ и два оркестъра.
 
АНТП „Граовска младост" при ОКДК - ПерникАнсамбълът е създаден през 1959 г. и заема достойно място в българската култура. Представял се е на много републикански конкурси и фестивали в страната като е завоювал множество призове и награди. Гостуванията на Ансамбъла в редица престижни фолклорни фестивали в Европа и Америка са утвърдили неговото име в страни като Португалия - печели "Диплом на честта" и златен медал, Франция, Унгария, Белгия, Германия, Полша, Югославия, Русия, Турция, Италия, Канада. Несъмнено това е мерило за неговия професионализъм.В програмата на Ансамбъла основен дял заемат живите и темпераментни песни и танци от шопския регион, чийто представители сме, също така са застъпени и танците и песните от всички етнографски области в страната.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.