iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Алпийска среща Трънско ждрело- 2010 ще се проведе от 21 до 24 май

Алпийска среща Трънско ждрело- 2010 ще се проведе от 21 до 24 май

Алпийска среща „Трънско ждрело"- 2010 ще се проведе за четвърти път от 21 до 24 май на ждрелото на р. Ерма по скалите на „Църквището" и „Жилав камък", съобщиха от Община Трън.
 
Официалното откриване на Купата е на 21 май от 17.00 часа.
 
По-късно същия ден ще бъдат открити изложбите: „Долината на р. Ерма от началото на миналия век" с автор: Свободан Цветков във фоайето на ОЧД „Гюрга Пинджурова" от 17.30 часа и „Три години катерене в каньона на Ерма" с автори: Тако Младенов, Дамян Петков, Ася Иванова, Владимир Пеков в камерната зала на ОЧД „Гюрга Пинджурова" от 18.00 часа.
.На 23 май от 21.00 часа ждрелото ще бъде огласено от звуците на родопски гайди;
 
- ще има катерачи от Сърбия и Македония;
- на 22 и 23 ще има катерачен курс и всеки желаещ ще може да опита тръпката с помощта на опитни специалисти;
- ще присъстват фотографи, оператори, така че да може всеки един момент да бъде запаметен, за да може да се отбележи подобаващо четвъртата година на Купа Трънско Ждрело.
 
В миналогодишното издание - 2009 беше възприета идеята да бъде награден всеки участник. Тази практика ще продължи.
 
Началото на традиционната алпийска среща е поставено още 60-те години на миналия век. Основоположници са алпинисти от пернишкия алпийски клуб. След 1990 година ежегодното провеждане на проявата е прекратено - и така до 2007г. Тогава благодарение на роденият в Трън алпинист Тако Младенов, традицията е възобновена. Идеята е на Александър Гюров и приятелите на клуб „Екстремна мечта". В горещото лято на 2006-та началото слагат Тако Младенов, Руми Гълабова, Петър Хаджиянев, Иван Андонов и Лъчезар Карчев. Прави се преекипиране на маршрутите, почистват се стари клинове и храсталаци, съставя се и подробно описание за катерачните сайтове. Работи се от тъмно до тъмно. Един по един се появяват и спонсорите: магазин „Екипировка", магазин „Ред рок", ЛРД Трън, Трън Ризорс, Торн Спринг, Община Трън.
 
2007През 2007г. възстановената алпиниада на Трънското ждрело има около 50 участника. Носител на купа "Трънско ждрело 2007" става свръзката Станислав Димитров (Малкия) и Страхил Гешев. Наградени са с въже и седалка "Mammut" от генералния спонсор Александър Гюров - управител на "Дедалос ООД".Второто място е за свръзката Калин Чалаков и Стоян Тодоров. На трето място са Ася Джамбазова и Николай Николов (Млад дихател).Наградата на Ловно-рибарското дружество от 100 лева плюс грамота и челник "Primus" получава Митко Колешев за премиерен маршрут.Награда за дамска свръзка също от 100 лева плюс грамота получиват Ксения Соболева и Марина Михайлова (Млад дихател).На награждаването присъстват кметът, зам.кметъта, председателят на Общинския съвет, гостите на проявата, много хора от Трън.
2008През 2008г. в алпиниадата се включват 20 катерачи от столични и пернишки алпийски клубове и представители на Пещерен клуб "София". Дойчин Боянов и Стефан Продев единствени достигат до върха на десния масив. Двамата са класирани на първо място с общо 81 точки. На второ място с 56 точки е свръзката Дамян Петков и Явор Цветанов, който получават парична награда от 200 лв. от ловно-рибарското дружество в Трън. На трето място са Ася Джамбазова и Владо Пеков, а четвърти - Жоро Черен и Михаил Кръстев. Наградата за специален принос за обогатяване на маршрутите по ждрелото получават алпинистите от Перник Ана Шопска и Тодор Тодоров. По време на алпиниадата свръзката Тако Младенов и Ася Джамбазова прокарват премиерен маршрут "Кентърбърийска история" 5+, А1, 80 м.Наградите са предоставени от фирмите Mammut, Primus, Red Rock и Ловно-рибарското дружество - Трън. Община Трън подсигурява 150 тениски с щампи на ждрелото. Купата бе връчена от Александър Гюров, президент на фирмата спонсор ДЕДАЛОС ООД.По време на Алпиниадата в сградата на Дома на културата в центъра на Трън е подредена фото изложб, посветена на катераческите срещи на Трънското ждрело през периода 1964 - 2007 г. В нея има и фотоси от значими постижения в българския алпинизъм от последните 25 г.
 
2009През 2009г. в алпиниадата има рекорден брой участници. Записани са 38 свръзки, но има и неофициални състезатели. Участват катерачи и от Сърбия и Австрия. Купата „Трънско ждрело" 2009 печелят Дойчин Боянов и Марин Зарков. По идея на спонсорите всеки участник в катеренето е награден. Така спортният характер на срещата е сведен до минимум и се акцентира върху самото изживяване. Дойчин и Марин с много хъс и спортна злоба са изкатерили почти всичко на двата масива на ждрелото (11 маршрута, два от които дълги по 6 и 7 въжета). В рамките на двата катерачни дни са направени над 100 изкачвания по левия и десен масив. Наградите са предоставени от фирмите DEDALOS Ltd, RedRock, ekipirovka.com, ClimbingGuide.Bg, Ловно-рибарско сдружение - Трън, и Община Трън.Гости на алпиниадата са организаторите на международния филмов фестивал на планинарското кино Петър Атанасов и Натали Петрова.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.