iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ваня Рошкова, ръководител на балет "Вая": Наша възпитаничка се снима за международната реклама на"Кока-кола"

Балетно студио "Вая" продължава с огромен успех да представя Перник и страната ни на различни национални и международни изяви. Негов ръководител е Ваня Рошкова - ученичка на Елка Полянова. Завършила е балетна педагогика в Националната музикална академия в гр. София, тя се чувства на мястото си и е щастлива да работи с децата, които са част от нейното голямо професионално семейство. Корепетитор на балетното студио от 1980 г. е Даниела Методиева - незаменима част от малкия творчески колектив на студиото.
 
Ежегодно в школата се обучават повече от 100 деца като в концертния състав те са около 40 на различна възраст. Репертоарът включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци и стилизиран фолклор.От 1996 г. балетното студио „Вая" е участник в различни детски предавания на Българската национална телевизия. Балетно студио „Вая" има и много задгранични изяви - в Германия, Испания, Италия, Египет, Гърция, Австрия и участие в театрален фестивал в гр. Ним -
 
- Г-жо Рошкова, разкажете малко повече за вашите грации от балетно студио "Вая", които участват в предаването по БТВ "Малките таланти на България" и какви още изяви им предстоят?- Моите балерини участват с начален и финален танц в предаването "Малките таланти на България". То е дъщерно предаване на "България търси талант". Снима се в същото студио, което е много красиво и бляскаво. Може би най-доброто в България. Излъчва се всяка неделя от 12.30 до 13 часа. В него се представят без конкурсен характер талантиливи деца в различни области . Деца, които вече са доказали своите възможности, не само в България, но и в света. Въпреки че, предаването няма конкурсен характер, то се харесва на хората. В студиото има публика от дечица, които пет минути след началото на снимките изпадат в голяма еуфория, защото наистина да се срещнеш с такива таланти на такава възраст е впечатляващо.
 
- Колко деца участват от вашето студио?- Много. Някъде около 30 деца. Понякога се сменят, защото снимките ни изненадват, като ден и не всички деца имат възможност да вземат участие. Студиото е страшно натоварено и не можем да планираме всичко предварително. Децата не са професионалисти и понякога имат и други приоритети.
 
- На каква възраст са балерините?- В предаването участват деца на възраст от 9 до 18 години. Малките момичета играят едно рокче. По-големите момичета се представят с пет танца. Всичките танци бяха подготвени за около месец и половина. Обадиха ми се преди Виенския бал, който се провежда в столицата и ние го открихме. За там готвехме също нови неща. Трудно е на децата да се сложат две дини под една мишница.
 
- С какви танци участват?- От а до я в жанровете на танца. Имаме чиста класика, испансоко-класически танц, латино, мамбо, класически бърз рок, джаз.
 
- С какви други изяви може да се похвали балетно студио "Вая"?- От началото на годината не сме имали период, който да е без активна подготовка за нещо важно. Имахме пет концерта в София. Всичките бяха на големи сцени. След това започна подготовката на два танца за Виенския бал, който е изява на международно ниво и всичко трябваша да е перфектно. Там няма компромиси. Всичките тези неща бяха свързани с много организация, работа по костюми, монтаж на музика. След това започна подготовката на шестте танца за "Малките таланти на България".
 
- Всяка година имате заключитнерен концерт в коплекса. Сега ще има ли такъв?- По принцип имам желания. Но на нас ни предстоят още доста тежки и отговорни неща . Предстоят ни последните снимки за "Малките таланти на България" . Имаме покани за най-различни изяви. На 24 май готвим програма от час и половина на площад "Кракра", което е страхотно изпитание и за комплекса като цяло. По-късно имаме ангажимент с Райчо Христов - диригенти на КО "Орфей" и проф. Нейков - преподавател в музикалната академия. С директора на комплекса Ангелина Танчева имаме идея да напарим един голям общ концерт, с всички формации.
 
- Продължават ли ваши възпитаници в балетни училища?- Тази година съм много горда. Гордея се с много деца, които по някакъв начин са се изявили на сцената .Имам няколко ученички, които ме зарадваха безкрайно тази година. Сред тях е Елица Бонева, която е моя възпитаничка и продължи професионално в НАТФИЗ. Тя се развива страхотно. Луиза Григорова, която пък бе приета актоьрско майсторсто е една от главните героини в сериала "Стъклен дом" - изпълнява ролята на Александра.Моя ученчка спечели и кастинг за световна реклама на Кока Кола. Това са неща, които ме радват безкрайно, защото до някаква степен балета им е помогнал.
Интервю на в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.