iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шейнин не иска да пращат учителите в отпуска до 2012

Толеранс до 2012 г. за педагозите, неизползвали платения си годишен отпуск иска Съюзът на работодателите в системата на народната просвета. Това съобщи председателят на Съюза Самуил Шейнин, цитиран от радио "Фокус"-Пирин.
 
По думите му, предложението е изпратено днес до премиера Бойско Борисов с копие до министрите на образованието и на труда и социалната политика. Справките в национален мащаб сочат, че най-голям проблем се явява в СОУ-тата и професионалните гимназии. Почти няма проблем в началните училища и детските градини. Според Самуил Шейнин причината е в многото ваканционни дни, залегнали в колективния трудов договор /КТД/, и малкото неучебни седмици, предвидени в някои училища.
 
Съюзът на работодателите предлага още в конкретни случаи еднократно да се изплати неизползвания отпуск на малка част от педагозите като се използват средства от мярка "Без свободен час" и от бюджета на училищата, но там където може. Това ще важи за онези педагози, които няма да изчистят отпуската си и до 2012 г., тъй като това ще се отрази върху качеството на подготовката на учениците. От Съюза на работодателите настояват двете поправки да залегнат в новия колективен трудов договор.
 
Самуил Шейнин заяви, че категорично няма да се съгласи в предстоящия колективен трудов договор да се залага толкова голям годишен отпуск. Досега той е бил в размер 56 дни. Неговото предложение към синдиката ще бъде ваканцията за учителите да е от 48 дни, а всяко учебно заведение на своя отговорност да разрешава и повече дни отпуск за преподавателите си.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.