iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Душът през лятото по-скъп с 5 %

Топлата вода може да поскъпне още през това лято, с поне 5 на сто, каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев, цитиран от "Стандарт". Така той коментира идеята за въвеждане на лятна цена за битовото горещо водоснабдяване.
 
В изчисленията си той се позова на процентните загуби по снабдителните мрежи през лятото.
 
По-рано днес министърът на енергетиката Трайчо Трайков оповести въвеждането на лятна цена за топлата вода, което се предвижда с изменение в Закона за енергетиката.
 
По думите му лятната тарифа може да е по-висока или по-ниска, в зависимост от състоянието на пазара и пазарните цени, както и политиката на топлофикационните компании.
 
Предвижда се законопроектът да влезе за разглеждане в Министерски съвет в началото на юни.
 
Снабдяването с гореща вода през лятото е натоварено с много повече разходи и загуби по топлоснабдителните мрежи, което е и причина някои от по-малките топлофикационни дружества да не предоставят услугата през този сезон, каза шефът на ДКЕВР.
 
Ако постъпят добре обосновани заявления от дружествата за повишаване на цената на топлата вода през лятото и регулаторният орган прецени, че те имат основание, по-високата цена на топлата вода може да влезе в сила още от 1 юли.
 
Цената щяла да бъде различна за всяко топлофикационно дружество.
 
Ако се предложи такава разбивка и такива елементи - да има зимна и лятна цена, и тя се обоснове с разходи, не би имало пречка такова нещо да бъде утвърдено, каза председателят на ДКЕВР. Това би означавало по-ниска цена за горещото битово водоснабдяване през зимата и по-висока - през лятото.
 
Друго изменение в закона за енергетиката пък ще позволи да се спре топлоподаването към цялата сграда, ако една трета от живущите в нея не са си платили задълженията. Това обаче ще е временна мярка и все още не е уточнено какъв ще е периодът, вписан в законопроекта, уточни Трайчо Трайков.
 
Министърът допълни, че от днес започва приватизацията на държавния дял в Е.ОН. Частта на държавата от дружеството ще бъде листната на българската борса следващите 3-5 месеца и се очаква печалбата от приватизацията да е приблизително колкото тази на "Булгартабак". Все още не е ясно дали по същия начин ще бъдат листнати и държавните дялове в ЧЕЗ и ЕВН.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.