iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


13 сгради в Перник са защитени като културни ценности

13 сгради в Перник са защитени и са обявени за недвижими културни ценности. Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор и археолог на регионалния исторически музей в града Василка Паунова, предаде радио "Фокус"-Пирин. В тази категория попадат старите блокчета, строени в периода от 1926 до 1939 година, в които са живели семейства на миньори.
 
Сградите са познати като работническия квартал, а в момента са част от квартал „Твърди ливади". За недвижима културна ценност са обявени още Инеженерният квартал, квартал „Рено", жилищен комплекс „Монте Карло" и историческото ядро на градския парк. В списъка попада и уникалната сграда на Минната дирекция, която се изучава във всички учебници по архитектура у нас като зебележителна архитектура и оригинално вътрешно оформление. Защитена е сградата на първата минна болница в Перник. На нейното място в момента се помещава историческият музей. Тя е строена през 1896 г. и е архивирана в един от първите български филми от 20-те години на миналия век.
 
В списъка със защитени недвижими културни ценности са още старата минна амбулатория, банята в квартал "Твърди ливади", СОУ "Д-р Петър Берон", сградите на Двореца на културата, на Обединения детски комплекс и на една от банките в центъра. Собствениците на тези сгради могат да кандидатстват с проекти за опазването им и за подобряване на фасадите, но нямат право да променят вида им. Според Василка Паунова, това условие масово се нарушава, като най-често срещаното нарушение е подмяната на дървената дограма с алуминиева или ПВЦ.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.