iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани посрещнаха Гергьовден под пелена от отровна прах и пепел

Терорът на ТЕЦ-а над перничани продължава. Този път не котел, а шламохранилище е виновно.
 
Уви, докато новото ръководство на Толпофикация Перник се занимава с политически и съдебни интриги относно това кой ще опоска остатъците от предприятието, неговите мощности продължават да тровят перничани.
 
Само дни след като Европа отбеляза Световния ден за борба с астмата, белите дробове на перничани се изпълниха с отворен прах и пепел, идващи от Шламохранилището в кв. Калкас. Шламохранилището или така наречен "утайник" представялава едно огромно "сметище" за отпадъците от производствения процес в ТЕЦ Перник,което съхранява тонове отровна пепел, богата на опасни за здравето химични вещества. Подобна технология не се използва от години почти никъде в нормалните страни, с изключение на тези от третия свят. След като "утайникът" се запълни с пепел, той се засипва с тонове вода. Когато това не се случи, поради липсата на средства за запълването с вода, цялата потенциално смъртоносна смес се вдига във въздуха над Перник и влиза в белите ни дробове.
 
Вчерашното "обгазяване" бе видимо предимно от кварталите Тева, Калкас и Мошино, но пелената от пепел се разнесе над целия град, а за да бъде картинката пълна, падна под формата на киселинен дъжд на няколко пъти през деня.
 
Настоящото общинско ръководство в лицето на кмет и общински съветници, не е предприело абсолютно нищо по въпроса в последните години. Нехайство, което граничи с геноцид, както го определят перничани. За сметка на това, съветниците, водени от предимно лични икономически и политически интереси, редовно заседават относно собствеността на "раковата клетка" на Перник, както наричат перничани ТЕЦ-а. Преди години гръмко бе обявен проект за рекултивацията на шламохранилището, който обаче остана без развитие от местните избори през 2007г. насам, а парите, отпуснати от държавата мистериозно потънаха под пластовете пепел и тиня до кв. Калкас.
 
И докато кметът открива нови групи в детските градини и ясли, не е зле да помисли и за здравето на тези деца, тъй като Перник е първото място в Европа по брой на белодробните заболявания, а по нищо не личи, че положението ще се промени. Преди време калкашани протестираха заради шламохранилището с маски на лицата си, но и това имаше временен успех. Сега, смъртоносния коктейл за тях допълват разкопаните и занамарени из целия квартал улици, запрашаването от които ще достигне непоносими нива през сухите месеци на годината.
 
В същото време, Исландският вулкан Ейяфятлайокутл, който предизвика хаос в европейската авиация след изригването си миналия месец, изхвърли огромен нов облак от пепел след поредното си активизиране. Ако европейските метеоролози знаеха за шламохранилището в Перник и облците "вулканична пепел", които бълва, отдавна да са затворили въздушното пространство над Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.