iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Умопомрачителни такси от 2500 eвро на семестър в Пернишкия университет

В Парламента говорят за такси от 500 евро, на сайта - 2500.
 
„В България има много малко чуждестранни студенти и ние преценихме, че има ниша за привличане на студенти от чужди страни", каза един от учредителите на частния Европейски политехнически университет Тошко Кръстев на обсъждане на проекта в Народното събрание.
 
Изглежда обаче  Кръстев и колегите му са се престарали в копирането на европейския модел на висшето училище като са направили таксите непосилни за средно-статистическия български студент, та дори и за европейските им връстници, които в някои от страните в ЕС учат висше безплатно. Така например, за бакалавърска програма "Архитектура", един младеж трябва да се бръкне с 2500 евро на семестър или 5000лв., а ако иска да учи на английски - още 1000 евро отгоре.
 
Специалности като "Информатика" или "Телекомуникации" минават "тънко" - само срещу 1750 евро за семестър. За сравнение, таксите в най-реномираното частно висше училище в страната - Нов български университет са 3 пъти по-ниски. Също така, НБУ разполага с модерен сграден и технологичен фонд, а въпреки обещанията за огромни инвестиции от 20 млн. лева, учредителите на Пернишкия университет не успях да намерят дори 1/5 от тази цена, за да си подсигурят място, където за започне обучението на есен. За 4 млн. лева Община Перник предложи на академиците сградата на бившата Стоматология, но парите, макар и по пазарна оценка, се сториха много на новият университет.
 
Така, от есента, неизвестен брой студенти, имащи десетки хиляди левове за харчене, ще започнат да се обучават най-вероятно в някое крило на пернишко училище, където ще си делят лавката за банички и тоалетните с дупки с местни петокласници.
 
Според проекта през първата година след откриването частния университет в Перник трябва да приеме 455 бакалаври и магистри, а очакваните приходи са в размер на 1, 173 хил. евро. Учащите ще бъдат насърчавани по време на обучението си като семестриалната такса ще бъде обвързана с успеха им. Пълните отличници няма да заплащат семестриална такса. Всички изпити в университета ще бъдат анонимни.
 
Срокът за записване през тази година ще бъде 16-21 април, а изпитите ще се проведат няколко седмици по-рано. Ако бъдат приети, студентите ще започнат лекции на 1октомври.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.