iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Брюксел каза "не" на Ковачки за ТЕЦ-а

В края на миналата година Министерство на икономиката, енергетиката и туризма изпрати писмо до Европейската комисия с искане ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Република" - Перник, ТЕЦ "Сливен" и брикетната фабрика "Брикел" да получат две години отсрочка, за да могат да изградят необходимите сероочистващи инсталации.
 
България се позовава на член 36 от Акта за присъединяване към ЕС, според който "ако в период от три години след присъединяването възникнат трайни и сериозни затруднения в който и да е сектор на икономиката, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, държавата може да поиска разрешение за предприемането на защитни мерки".
 
Един от аргументите е, че така ще бъде защитен българският въгледобив. И петте дружества работят с български въглища. Между тях има и друга прилика - и петте се свързват с разследвания за данъчни измами Христо Ковачки. За други компании, които също трябва да намалят серния диоксид в атмосферата, подобно искане за удължаване на сроковете от българска страна нямаше, припомня "Капитал".
 
До момента страната няма големи успехи при позоваването си на член 36 от Акта за присъединяване. На него се позова при опитите да се отложи затварянето на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй". В случая с петте ТЕЦ-а имаше и допълнителни утежняващи обстоятелства. Страната има второ предупреждение от Брюксел за това, че големите горивни инсталации не могат да влязат в лимита за серен диоксид. През 2008 г. тези емисии са три пъти над нормата. Логично Европейската комисия сметна българското искане за неоснователно. В случая става въпрос за спазване на екологичното законодателство на съюза. Според Брюксел тези затруднения са съществували и към момента на подписването на Акта за присъединяване.
 
След отказа на Брюксел в най-тежка ситуация изпадна "Брикел". Преди около месец Гълъбовският завод за брикети получи уведомително писмо, че почти е изразходвал часовете си за работа, които му се полагат по комплексно разрешително. Това означава, че предприятието би трябвало да спре производството и 2000 души да останат без работа. Собственикът обаче знае за европейските екоизисквания още от 2004 г., когато брикетната фабрика е приватизирана, а дружеството може да се похвали с приличен марж на печалба. За 2008 г. например той е 13-14 процента. Въпреки това от компанията в голяма степен разчитаха на толерантност от страна на Брюксел.
 
Сега топката е в Министерство на околната среда и водите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.