iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Юлиан Вучков гостува на Перник

Общински комплекс Дворец на културата ви кани на среща - разговор с проф. Юлиан Вучков, която ще се състои на 12 май /сряда/ от 17.00 ч. в Малкия салон на Двореца на културата.
 
Юлиан Димитров Вучков е български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, историк, критик. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания.
 
Роден през 1936 в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878-1944)". Завежда кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959-1969, а от 1969 до 1990 е главен редактор на списание „Театър". Работи дълги години в БНТ (в предаването "Всяка неделя"), телевизия 7 дни, където създава предаването „Храна за душата" - предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. По - късно води предаването „Размисли и страсти" по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави" по телевизия TV2. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек или синбек. Работи в "Нова телевизия" в предаването "Здравей България" като "Морален наблюдател" един път седмично. От съвсем скоро има своя петъчна рубрика в информационно - коментарния блок „Събуди се с ЕБФ" с водещ Милен Цветков на икономическата телевизия ЕБФ.
 
Юлиан Вучков публикува за пръв път през 1955 г. Автор е на около 1500 публикации в печата и на повече от 20 книги в областта на художествената култура и етиката. Има приблизително 1500 участия в телевизионни предавания и 500 участия в Националното радио. Той е отличаван многократно с различни награди. През 1968 г. Съюзът на българските писатели награждава книгата му „Театрални светове", година по - късно получава втора награда за критика на Четвъртия национален преглед на българската драма и театър, а през 1980 г. трудът му „Българската драматургия 1944-1979" е удостоен с наградата на Съюза на артистите в България, през 1984 г. същият труд бива отличен с Първа награда за критика на Шестия национален преглед на българската драма и театър. През 1970 г. проф. Вучков получава орден „Кирил и Методий" първа степен. През 1977 г. става Заслужил деятел на културата, а през 1983 г. - Народен деятел на изкуството и културата. През 1986 г. е удостоен с орден „Народна република България" първа степен, а през 1998 г. Съюзът на българските писатели отличава книгата му „Кратка история на световната драматургия" с наградата за литературна история и критика.
 
През май 2006 проф. Вучков получава награда за цялостно творчество от Съюза на българските писатели. През април 2007 г. проф. Юлиан Вучков бива удостоен с високата награда за цялостно творчество „Златната муза"; специално отличени са трудовете му „Кратка история на световната драматургия" и „Теория на художествената култура".
 
Три от книгите си: „Човешкият свят или храна за душата" /Всичко за човешкия живот/, „Теория на художествената култура" /Всичко, свързано с художествената литература и всички изкуства/ и „Кратка история на световната драматургия", проф. Вучков ще донесе и ще предостави за закупуване.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.