iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Оправен перничанин развежда кметицата виртуално из порутената си улица

Перничанинът Ивайло Велинов е намерил интересен начин по който да постави проблемите на своите съкварталци от Горно Могиличе пред кмета на Перник - Росица Янакиева.
 
Идеята на Велинов дошла след като дълго време нищо не било предприето по комуналните проблеми на живущите в района, а неговите съседи неколкократно подавали жалби и лично ходили на срещи в общината по 3-4 пъти, но все без успех.
 
Ето защо, оправният перничанин направил в Интернет своеобразна "виртуална разходка" за кмета, живописно описвайки тежкото състояние на околната инфраструктура, разкопаните и разбити улици, безизходицата, в която се намират жителите на този пернишки район от дълги месеци, с текст и снимков материал.
 
Във "виртуалната разходка", живущият на ул. "Калина" перничанин благодари на общинската администрация за положените усилия по създаването на проект за канализация на кв. Калкас и кв. Могиличе, но изостря вниманието на общинарите върху своеволията на строителите, ВиК-дружеството, занемарената работа и хвърлените на вятъра пари.
 
Ето и цялото писмо на Ивайло Велинов до Росица Янакиева, което той изпрати с копие на пощата на iPernik.com, в неговия оригинален вариант:
 
" Уважаема госпожо Янакиева,
 
Пиша Ви, по два повода. Първият е да ви поздравя за труда, който полагате за да подсигурите на гражданите на град Перник, а и околноста един по-добър и по-европейски начин на живот в Перник. Благодаря ви, за приноса към изграждането на прословутия проект за канализация в Калкас и Могиличе, чакащ от 20 години финансиране.
 
Вторият повод за който ви пиша е, това че може би не сте запозната със състоянието на района "Дупките", в квартал "Горно Могиличе". Повечето от нас живущи в този квартал, търпеливо чакаме канализацията и се успокояваме един-друг за да издържим на неудобствата причинени от строителните дейности. Подготвил съм ви фоторазходка, с кратки коментари, които ще ви запознаят достатъчно добре с проблема.
 
Това е бившата улица Калина,
казвам бивша защото тя на практика съществува само на карта. През февруари беше разкопана, и зарязана в състоянието, което я виждате. Преминаването е затруднено дори пеша, а когато вали дъжд тук е абсолютен унизителен ужас, не можете да си представите за каква кал става въпрос. Една необезопасена шахта, няма да казвам какво може да се случи за да не стана лош пророк. На всичкото това отгоре има и два контейнера, с които мога да кажа че циганията е пълна! Тази фирма която е копала тук, остави абсолютни поразии, силно се надявам поне работата която са свършили, и вече е заровена под земята, да е качествена. Както виждате тук трудно може да премине дори 4х4 автомобил.
 
Алтернативният път!
Благодарим ви, че преди година-две се погрижихте да излезем от калта асфалтирахте улица Чинар, много се зарадвах на това. Но с радостта до тук, поради постоянното преминаване на огромни машини и камиони, тъничкия асфалт които едва покрива чакъла, се напука. На места има напластявания от кал, дупки, извивки а пукнатините са навсякъде. Е жалко за хвърлените пари.
 
Това е Улица ЕЛА,
тук идвахте лично, за да се запознаете с проблемите ни. Тази улица бе покрита със стар асфалт, за да не газим в калта. 15 дена по-късно дойде един багер от ВИК, и разкопа 75% от улицата заради планиран ремонт на водопровода. Жалко, че платихте хиляди левове на фирмата, тази преди ВИК. В момента тази улица а и останалите които водят към вкъщи са достъпни за високи автомобили и 4х4.
 
Миналият септември когато Калина бе разкопана това беше единственият път към вкъщи. за 5-6 месеца минаване по 2-3 пъти дневно в 2 те посоки с автомобил, платих щети по ходовата част на стойност 300лв. След това бе асфалтирана и пусната до Февруари и нещата започнаха отново. Дойде ми в повече момента, в който преди 2 седмици платих 450лв за ремонт на същите части, плюс допълнителни и това е за периода от 2 месеца с асфалт и 4 месеца отново по алтернативният път.
 
Новият асфалт на Калина -
този по-средата, който не се ползва понеже улицата е затворена. Можете да видите, че камионите и багерите минават от където им скимне, за това са нанесли чакъл и кал върху чисто новият асфалт. Тук ясно личи качеството на работа, НЕ ползваният асфалт вече е за ремонт, понеже е пропаднал. Не съм специалист в областта но фирмата която прави канала, върна земята обратно в изкопите и просто насипа няколко камиона скална маса. Предполагам трябва целият обем да е пълен със скални фракции за да не се получават пропадания. Ами това е резултата!
 
Първото от новите Могилишки езера!
Това е ливадата в съседство на Калина. Земята която бе изкопана сега е върху този терен. Можете да видите на снимката червената зона, която е насип.Там се образува езеро, и вече си имаме и жаби, които ни пеят по цяла нощ. На снимката в дясно можете да видите как изглеждаше терена преди набезите от камионите.
 
Снимките са правени преди една седмица, всеки ден се канех да ви пиша, и се чудех дали няма да загубя 1 час и нервите, които ще вложа в това ми начинание. Допълнително се разубедих от това, че докато снимах този материал, съседите изкачаха от къщите да питат дали съм от общината, и дали зная нещо за техните жалби. Други казваха, че са ви идвали на гости по 3-4 пъти за едни и същи причини но без особен резултат. А други ми се смееха в лицето на ентусиазмът.
 
Надявам се да успеете да накарате тези, които трябва да си свършат работата до край. А до тогава ще продължим да си трошим колите, цапаме дрехите и обувките и хабим нервите."
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.