iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Потомък на Бачо Киро прави кръст за брезнишки манастир

Председателят на фондация ,,Васил Левски - Дякона,, Бисер Боянов и председателят на сдружението ,,Св. св. Кирил и Методйи и св. Бенедикт Нурйиски,, посетиха дърворезбаря Ценко Иринчев от Карлово , който е и пряк наследник на комитата Бачо Киро, за да поръчат кръст за Църногорския манастир ,,Св. св. безсебърници и чудотворци Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. След като Боянов представи на майстор Цени доктора по богословие, той го запозна с историческото минало на своя славен комитски род , като не пропусна да представи и своите работи за източноправославните и католически храмове в България .
 
Бисер Боянов и Виктор Банов поканиха на традиционен събор Ценко Иринчев, който се провежда на 2 май всяка година на Черногорският манастир. Те показаха и снимки от новопостроеният манастир и подаръка, който Боянов е подарил на отец Никанор - изографисана от майстор Ценко кокошка с издълбани в нея 7 легла за яйца.
 
Ценко останал щастлив и доволен от факта, че отец Никанор е харесал много работата на дърворезбаря и обещал да направи хубав кръст от дърво за манастира, съобщиха за iPernik.com инициаторите на визитата.
 
Поради лошото здравословно състояние на майка си, Ценко Иринчев отказа поканата, но обеща за догодина да се възползва от поканата, тъкмо до тогава ще изпълни поръчката на Боянов и Бано . За да уважи гостите Ценко Иринчев подари на двамата родолюбци дървени пластики и ги почерпи с карловска анасонлийка - реколта 1985 г.
 
,,Екологично чиста е и не е радиационна,, - пошегувал се Бай Цени .

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.