iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дърво на дълголетието отглежда кметът на Перник

Пролетна магнолия, смятана за символ на дълголетието, отглежда в двора на семейния си дом кметът на Перник Росица Янакиева. Засадена е преди 6-7 години и се развива добре. Големите зимни студове малко са посмутили дървото, но и тази пролет то показа нежно розовите си цветчета.
 
Красивото дърво все по-често украсява дворове и градини в Перник. Млад храст е отрупан с цветове до оградата на най-големия магазин за строителни материали „Мал Мук" на ул. „Владайско въстание".
 
Растението е засадено наскоро от професионален градинар и въпреки не особено добрите метереологични условия и тежките машини, които го смущават целодневно, се развива отлично.
 
Магнолията е едно от най-красивите дървета на нашата планета. У нас се отглеждат и култивират повече пролетните. Рано напролет тя показва най-напред красивите си ухаещи цветове, а после се разлиства. Цветовете й стърчат по върховете на скъсените клонки и изглеждат като копринено гланцирани чашки в снежнобяло, розово до рубин и наситено червено.
 
Студоустойчивите сортове магнолия понасят ниските температури, но най-добре е да им се намери място близо до сграда, както е посадено и дървото на кмета Янакиева.
 
Кметицата на Перник често е споделяла, че много обича цветята. Големите й служебни задължения в момента малко са я отдалечили от любимото й хоби.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.