iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Императорската чаша помогнала на Васил Станимиров да надвие ГЕРБ

Императорската чаша помогнала на Васил Станимиров да надвие ГЕРБ

"Императорската чаша има тайна сила. С нейна помощ стана кмет". Това си шепнат селяните в Ковачевци, след като преди две седмици Васил Станимиров от БСП спечели изборите на първия тур. Така крепостта, в чиито околности са родени героят от Лайпциг Георги Димитров и настоящият президент Георги Първанов, остана в ръцете на червените. 41-годишният победител, който е потомък на герой от опълчението, заяви, че тази битка с ГЕРБ е неговата лична Шипка. Сега царският бокал на новия градоначалник е една от главните атракции в Пернишката община.
Васил Станимиров на драго сърце я показва на зяпачите и журналистите. "Дядо взимаше чашата и казваше: "Седни ми на скута, чедо, да ти разкажа за славните геройства на твоя прапрадядо." Тодор Станимиров от близкото село Калище е легендарна фигура. Старите хора разказват, че бил исполин на вид - ботушите и дрехите си шиел по поръчка. Бил се е в четата на Панайот Хитов, а впоследствие заминава в Русия, за да се включи в Пета опълченска дружина. Сражава се на Шейново, а в боя за Стара Загора заклал един турчин и му взел ятагана
 
След 9 септември обаче трофеят заедно с няколко пушки кремъклийки били конфискувани от комунистическите власти. По-късно Тодор Станимиров се сражавал и в Сръбско-българската война през 1885 г. Интересното е, че село Калище е дало на отечеството още четирима опълченци - Иван Гръков, Стоян Лазаров Комитски, Димитър Петров Пенев и Никола Петров. Сега кметът планира да събере на обща среща потомците на бунтарите. Наследниците на Комитски пък са известни авиатори. Сред тях е летецът Карамфил Стаменков, който направи частен музей на авиацията в Ковачевци.
 
Митичната чаша, доста мъничка на вид, му е връчена лично от руския император Николай II по случай 25-годишнината от Освобождението. Опълченецът Тодор отишъл с файтон от Ковачевци на тържествената церемония в София. Бокалът е с позлатено дъно, на което е изписано името на опълченеца, и златна ивица на сребърното столче. Златното покритие е почти изтрито. Ярко личи големият сребърен герб на руския император, който украсява предната част на чашата. Дръжката е обкована със сребърна дантела.
 
След 1944 г. стаканът минал в нелегалност, тъй като семейството се страхувало, че ще го национализират. Както им отнели униформата и ордените на прадядото. Понастоящем медалите на опълченеца, сред които сребърен "Свети Георги" - 4-та степен, се намират в Пернишкия исторически музей. Императорската чаша се предава вече пет поколения от мъжка рожба на мъжка рожба в рода на Станимирови. Историята е повтарял и дядо му Йорде, и баща му Васил - дългогодишен директор на хлебозавода в Перник.
 
Сега обаче и Васил, и брат му Павел, главен асистент в катедра "Хирургия" в Медицинската академия, имат по две дъщери И според завета на прадядото, ако не се сдобият с момче, те са длъжни да предадат императорската чаша на местната църква. Историята разказва, че по време на посещението си у нас Николай II подарил 7 еднакви чаши на герои от българското опълчение. Понастоящем два стакана се пазят в НИМ, и по един в музеите в Копривщица и Варна, както и в църквата на село Шипка. Един от бокалите беше подарен на руския президент Владимир Путин по време на посещението му в България през 2003 г.
 
Днес чашата краси кметския кабинет в Ковачевци, а местната общественост се пита дали чудодейната й сила ще помогне в решаването на тежките проблеми на западналата община. Руслан Йорданов/ Стандарт
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.