iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Партийно знаме на 80 години сплотява Демократическата партия в Перник

Партийно знаме реликва сплотява от 80 години Демократическата партия (ДП) в Перник. Флагът е връчен на Варадин Иванов от пернишкото село Богданов дол през 1932г. лично от председателя на партията Александър Малинов.
 
По това време Варадин е председател на младежката организация на Демократическата партия, а през 1946г. е и нейн кандидат за народен представител от Перник. Тогава изборите са спечелени от Отечествения фронт и в Народното събрание влизат само кандидатите на БКП и БЗНС. Молко по-късно Демократическта партия е забранена, а функционерите й пратени по лагери и затвори. Такава е съдбата и на Варадин Иванов. Младият търговец и шивач е тикнат в затвора, а по късно емигрира в Сърбия.
 
Знамето е опазено от неговата съпруга. В годините на народната власт съпругата му е крила партийното знаме в тръба.
 
Сега синът им, Седефчо Варадинов е общински председател на ДП и с вълнение разказва за времето от преди 20 години, когато на събрание в Спортно-информационния център в Перник 30-40 човека, сред които 12 стари членове на партията и техни потомци, възстановили местната организация на ДП. Това е станало на 29 април 1990г. За председател е избран Самуил Шейнин, чийто баща - Борис Шейнин е сред възстановителите. Малко по-късно по здравословни причини Шейнин се оттегля и за председател е избран Сашо Петров.
 
Оттогава на 29 април петедесетина постоянни и неизменни членове на най-старата партия в България, основана през 1896г., се събират под старото знаме на празник - като съмишленици и съратници, като семейство.
 
Щом има такова знаме, под него пак може да се събере армия, благопожела на тазгодишното тържество един от партийните партньори.
 
Тази година ДП отбеляза юбилей от възтановяването си в Перник- навършиха се 20 години. В храма беше отслужен водосвет за здраве и благополучие, а по-късно имаше и коктейл. Сувенири на площада раздадоха младежи, сред които и най-младият член на ДП в Перник 18-годишната ученичка Мартина Христова, която се записала веднага щом навършила пълнолетие.
 
След 10 ноември 1989 г. демократите винаги са имали свои представители в Общинския съвет в града. В първия демократично избран общински съвет от 56 съветници, ДП има 33-ма представители като част от СДС. Били са и в управлението на общината в най-смутните времена.
 
По думите на областния председател Петьо Фетфов, който е член и на Върховния партиен съвет, ДП винаги е била за стриктно спазване на демократическите принципи, независимо дали е била в управлението на страната или в опозиция. Никой нигота не ни обвинявал в алъш-вериши и далавери, заяви той и подчерта, че партията е първата в страната, която получава международно признание, като е станала член на формациите предхождали ЕНП на 12 октомври 1991г. и после е подкепила членството на СДС, ДСБ и ГЕРБ.
 
В ДП Петьо Фетфов се записал по наследството от неговия дядо Петко, адвокат от Симеоновград, репресиран в годините на народната власт. Бащато на майка му също е преследван от комунистите. Демократическата партия е единствената политическа организация, в която той е членувал, споделя Фетфов.
 
Всяка партия има възход и падение. В момента изживяваме тежък период, но това не ни притеснява. Дори и колегите от "ляво" ни уважават, защото при нас в Перник няма членове, членували и в друга политическа формация. Демократическата партия никога не е била масова партия, но винаги е имала много привърженици. Това обясни на пресконференцията Седефчо Варадинов.
 
В потвърждение на тези думи гости на празника на партията бяха областният ръководител на ГЕРБ в Перник и областен управител Иво Петров, представители на ДСБ, СДС, председателят на ВМРО Кирил Караманчев, председателят на „Подкрепа" в Перник Любомир Жотев.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.