iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отчитат сериозно изоставане в потреблението на биогорива

Потреблението на биогорива в транспорта в България е все още незначително, въпреки въведеното от 1 януари 2008 г. законово задължение за смесване на течни с биогорива за сектора. В резултат на това се очаква заложената цел за 2009 г. от 3.5% дял на потреблението на биогорива в транспорта да не е постигната.
 
За преодоляване на тази негативна тенденция през годината са предприети редица мерки, свързани с приетия от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.
 
Със средства от националния бюджет е осигурено оборудване за изпитване на чисти биогорива.
 
От 24 ноември 2009 г; беше въведена нулева акцизна ставка за чистия биодизел и чистия биоетанол и намалена акцизна ставка за смесите на биогорива с течни горива, в които съдържанието на биокомпонент е от 4 до 5 на сто включително.
През 2009 г. в България са произведени 18 455,5 т биодизел, като почти цялото количество е било предназначено за износ. В страната са използвани едва 350 т. Това сочат данните на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с които се запозна правителството. Министерският съвет прие отчет и анализ на Националната дългосрочна програма за насърчаване на потреблението на биогорива в транспортния сектор 2008-2020 г.
 
Окончателната информация за потреблението на биогорива, бензини и дизелови горива в страната ще бъде представена в Енергийните баланси за 2009 г. на Националния статистически институт в края на 2010 г.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.