iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С 200 000 лв. лъскат двор на Дом за възрастни в Сирищник

С 200 000 лв. лъскат  двор на Дом за възрастни в Сирищник

200 000 лв. са нужни за благоустрояването на двора на Дом за възрастни в село Сирищник, известно като мястото, където се е родил президента Георги Първанов. Той проплакал тъкмо в тази сграда, превърнала се от изоставена здравна служба в старчески дом срещу 750 000 лв.
 
Оформянето на дворното пространство от 7 декара е последният етап преди пускането на социалното заведение в експлоатация, обяснява новоизбраният кмет на община Ковачевци Васил Станимиров.
 
За парите общината разчитала да спечели проект по програмата „Красива България", но тя вече е затворена. Затова кметът разпоредил проектът да се изтегли от социалното министерство и да се търсят всички възможни начини за намиране на средства, включително и от дарители.
 
Целта му е от 1 януари следващата година Домът за възрастни хора да отвори врати.
 
Капацитетът му е за 26 човека и за обслужването на 30 други в дневен център. Ще се разкрият и 20 нови работни места. Предвид степента на завършеност на сградата, в социалното министерство година за година се пазели и средства за дейността като делегирана от държавата, твърди Станимиров.
 
В момента Старческият дом се охранява от СОТ, за който се плаща по 30 лева на месец.
 
Преди да заработи обаче трябва да се оправи двора - да се оформят алеи, да се монтират пейки, да се изгради ограда, да има осветление и някоя и друга беседка. Не знам защо в предишните проекти това не е заложено, казва Станимиров, но не е напълно прав.
 
Сградата е обновявана с два проекта. Първият е "Реконструкция на сграда за изграждане дом за възрастни с увреждания и дневен център за възрастни". Стойността на договора за строителство е 407 458.58 лв. Главен изпълнител е фирма "Билд инженеринг - В.В.Р." ООД - гр.София със собственик перничанина Владимир Лазов - близък приятел на президента. Периодът на строителството е от 11 септември 2008 г. до 9 юни 2009 г. Проектът включва конструктивно укрепване, подмяна на гредореди със стоманобетонни плочи, нова покривна конструкция, дограма, фасади, топлоизолиране на сградата, вътрешни мазилки, настилки и облицовки. От инсталациите са включени частично само вътрешни ВиК инсталации, част от електроинсталацията, както и защита на сградата от мълнии.
 
Разгърнатата  застроена площ на сградата е около 250 квадратни метра на етаж. Има първи и втори етаж, висок таван и приземие.
 
Вторият проект е за довършване на дома срещу нови 328 936 лв. Главен изпълнител е фирма "Владимекс" ООД - гр. София. Период на строителството - 19 август 2009 г. до 15 декември 2009 г. Проектът включва вътрешни довършителни работи - боядисване, настилки, облицовки окачени тавани и всички ВиК, електроинсталации, котелно, частично оборудване на кухнята, външни връзки, асансьор, рампа за инвалиди, както и септична яма и вертикална планировка.
 
Защо обаче обектът е недовършен няма обяснение. Новият кмет уточнява, че за около 40 хил. лв. е купено оборудване, което е в сградата. Ще успее ли да осигури средства за двора на социалното заведение общинската управа, ще покаже времето.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.