iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Криминалист отнесе 500 лева глоба заради приятелски жест

Криминалист отнесе 500 лева глоба заради приятелски жест

В беля го вкара крадец на две мобилки
 
Желанието да помогне на приятел вкара в беля пернишки полицай. Мирослав Григоров бе изправен пред Темида за престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации. Срещу него бяха повдигнати две обвинения - по чл.294 ал.4 от Наказателния кодекс, според който той като служител на МВР е помогнал на лице, извършило престъпление, да избегне наказание и по чл.283 от НК, според който полицаят е използвал служебно положение, за да набави за друг противозакнонна облага.А историята , заради която полицаят е изправен на подсъдимата скамейка, датира от 2008 година. През февруари в пернишка зала за фитнес става кражба на два мобилни телефона, единият от които доста скъп. Кой е авторът на престъплението е ясно, тъй като в залата по това време са инструкторът, пострадалият Камен Василев, приятелят му Георги Николов и заподозреният Борислав Христов.Георги бил приятел с Мирослав Григоров, който по това време е бил временно изпълняващ длъжността началник група в Криминална полиция и се обърнал неофициално към него за съдействие.
 
Според показанията на полицая той веднага посъветвал Георги да накара Камен да подаде писмена жалба за кражбата в полицията, тъй като без заявителски материал няма право да работи по случая. И единственото, което направил, било да издири телефона на Борислав и да го покани да се яви в управлението, след което го помолил да покаже какъв телефон използва. Станало ясно, че изчезналите мобилки били друг тип.
 
Борислав , а и майка му, която също бе свидетел по делото, обаче твърдяха, че на въпросната среща, след която последвали още 2 - 3, но извън сградата на Районното управление, Григоров ги посъветвал да се споразумеят с окрадения за някакво парично обезщетение, или телефоните да бъдат върнати, за да не се изправя младежа отново пред съда, тъй като вече е имал една присъда за кражба.Срещата между полицая и заподозрения в кражбата е била на четири очи, няма свидетели и на контактите извън управлението. Така всяка от двете страни отстояваше своята истина и по време на съдебното следствие, и на проведените в зала очни ставки.Не е имало никакви срещи, никакви договорки, твърдеше пред съда Григоров.
 
Майката на Борислав категорично отстояваше противната позиция. Тя призна, че е дала на два транша 1000 лева за двата отмъкнати джиесема, за да спаси сина си от ново съдебно дело.Това обаче не спасява Борислав от среща с Темида, тъй като в деня на кражбата във фитнеса е пристигнал автопатрул и случаят е поет от Охранителна полиция. Кражбата в крайна сметка е разкрита и авторът й е получил административно наказание глоба.Пред съда служителят на МВР Мирослав Григоров отрече да е работил по случая, тъй като в крайна сметка не е имало постъпила писмена жалба от потърпевшия.
 
Подкрепиха го и колегите му, и прекият му ръководител по онова време Иван Зеленков, който по онова време е бил временно изпълняващ длъжността начални на Първо районна управление. Прокуратурата поиска по двете обвинения едно общо наказание от 2 години и осем месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.Защитата, поета от пернишкия топадвокат по наказателни дела Вили Велинов, категорично отхвърли и двете обвинения и поиска пълно оневиняване на Григоров, тъй като няма нито едно конкретно доказателство за вината му.
 
В крайна сметка той бе оправдан по първото, тъй като криминалистите от Охранителна полиция отрекоха да се месил в работата им или да се опитвал да им влияе, а крадецът все пак е бил осъден.По обвинението по чл.283, свързано с хилядата лева, дадени от майката на крадеца на потърпевшия, Григоров бе освободен от наказателна отговорност, наложено му бе административно наказание - глоба от 500 лева.
 
Произнесената вчера присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.