iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова vs. врачки, баячки, духовни учители и лечители

Ирена Соколова vs. врачки, баячки,  духовни учители и лечители

 
Както ipernik вече съобщи, депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова подготвя първия по рода си закон, който забранява на всякакви духовни лечители, врачки, баячки, гадатели, екстрасенси и т.н. природни феномени да се представят и като психотерапевти.

В изработването на проекта са се включили и представители на Българската асоциация на психотерапевтите (БАП).
Още преди да е напълно готов обаче, законът е на път да предизвика война между гилдията на "шаманите" и тази на дипломираните психотерапевти.

Според всемирната спасителка Даниела Ефремова законът е "недоносче". По думите й не земната диплома е важна, а силата, дадена й "свише". Депутатката Ирена Соколова обаче е категорична, че трябва да има "ноу-хау" върху думичката "психотерапевт". Целта е да не се подвеждат хората.
С депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова и духовната лечителка Даниела Ефремова разговаря Емилия Караабова - „Труд"
- Преди да започнем разговора, да уточним, че г-жа Соколова е депутат, дипломиран психотерапевт. Но каква точно е вашата титла, г-жо Ефремова?- Д.Е.: Духовен учител и лечител. Титлата ми е дадена от горе, а не защото така ми е харесало да се наричам. Всичко започна преди 12 години, на 27 юли 1998 г. , Деня на св. Панталеймон, когато ме изведоха на полето.
 
- Кой?- Д.Е.: Един вятър, много галещ и приятен.

- А вие отколко години се занимавате с психология и психотерапия, г-жо Соколова?- И.С.: Отдавна съм магистър по психология. А за да съм психотерапевт, учих допълнително още пет години. Психотерапията е специалност, която може да практикува само човек, завършил 3200 часа специализирано обучение и задължително е минал през собствена терапия. Тя обикновено продължава около две години.Д.Е.: Знаете ли колко хора вземат дипломи без въобще и понятие да си имат от тия науки? Значи, ако се приеме този техен закон, държавата на мен трябва да ми даде специален статут и да ме обявят за национална гордост на България.

- Защо?- Д.Е.: Заради способностите, които имам. Те са уникални. Аз няма да ходя да уча в човешко заведение, защото 11 години учих божествените науки. По цели нощи не съм спала, ставах, изписах хиляди тетрадки, хиляди рисунки. Завършила съм университета на Силите и мисля, че съм доказала, че мога да помагам на хората - денонощно, без тия земни дипломи. Не може аз да извърша безкръвна операция - пролапс на митралната капа - и когато пациентката ми казва на докторите с дипломи, че е извършена от народния лечител Даниела Ефремова, те да я изгонят, защото била луда.

-Г-жо Соколова, законът, който подготвяте съвместно с Българската асоциация по психотерапия (БАП), отрича ли дарби на хора като г-жа Ефремова?- И.С.: Не, по никакъв начин. Единственото, което прави, е да има претенция и контрол върху названието и съдържанието "психотерапевт". Законът има за цел да регламентира и приравни точно практиката на психотерапевтите у нас с европейските стандарти, да разпише ясно кой може да практикува, в какво поле, по какъв начин и съответно какви санкции носи, когато се излезе извън стандарта. Всъщност психотерапията у нас е добре позната отдавна, има своите дипломирани и висококвалифицирани специалисти. Съществува обаче възможността като психотерапевт да се разпознае всеки, който по един или друг начин работи с хора.

- Т.е. г-жа Ефремова не може да се нарече психотерапевт, въпреки че, да кажем, помага на хора с подобни проблеми?- Д.Е.: Аз и нямам и претенции да се наричам така. Освен това аз не лекувам само душата, а и духа, и тялото - светата троица, те са неразделни.- И.С. : Ето, това е позиция, която заслужава да бъде уважавана. Тя е избрала за себе си онези думи, които най-точно да назовават и съответстват на същността на нейната работа. Още повече че душата като такава е продукт по-скоро на философското и божественото, така както се интерпретира дори и семантично. Докато психотерапевтите работят с психичното. С конкретната психична реалност на всеки отделен човек. В първата ви сесия се договаряте за рамката, в която ще се движат вашите отношения, за честотата на срещите, за взаимните отговорности. Всеки психотерапевт, без изключение, пази пълна тайна за данните на клиента. Разбира се, има ниво на архивиране на случаите. Всеки терапевт работи със съответно ниво на супервизия. Това помага, когато попаднеш в затруднен терапевтичен процес с даден клиент, да отнесеш случая, без да цитираш име и лична идентификация, към колеги с по-висок статут или опит. Тогава получаваш споделяне за възможни други насоки и възможни други подходи в работата. Това е ниво на контрол на терапевтичния процес от хора с по-висок ранг.- Д.Е.: Аз ги пазя, без да давам отчет на някого, при мен просто го изисква Силата. Човекът идва при мен с болката, с мъката, с радостта, доверява ми се и аз съм длъжен да запазя неговата свобода. Затова цялата информация, която ми се спуска като лечение, след това ми се изтрива и аз вече не я знам. На контролния преглед ми се спуска друга информация и така...За три луни може да бъде напълно излекуван от всякакви болести, това са три пъти по 27 дни.
- Сега заради кризата хората по-често ли търсят помощ от вас?- И.С.: Да, има сякаш по-голямо търсене. Но не мисля, че само кризата е причината, по-скоро е комплексна - все повече узряваме да се грижим за себе си и да търсим помощ. И това е още една заявка да има такъв закон, за да регламентира статута и професията да бъде легитимирана. Най-важното при грижата и помощта към човека е да са с нужното качество. Клиентът трябва да е убеден, че идвайки при психотерапевта, ще получи специализирана и компетентна помощ. И ще бъде по-спокоен, че е на правилното място, ако види дипломата на колегата, издадена от Българската асоциация по психотерапия, потвърдена от ЕАП и с името на съответната школа, която практикува. Ако има някакви възражения към метода на терапия, ще знае към кого да се обърне и така ще се защити неговото право на качествена помощ.- Д.Е.: Без да искам да обидя или нараня госпожата - не се заяждам, - на мен в момента ми се казва и аз, както се казва, го превеждам в ефир. Психиката е свързана с духа, а той обитава храма, който трябва да е добре почистен и поддържан. Трябва много да се внимава с психиката на човека, защото можеш да го пратиш в грешна посока. Колко са тези истински психоенерготерапевти, чиито пациенти после няма да дойдат при мен, за да ги възстановявам!

- Има ли такива случаи?- Д.Е.: Много! Например, тези рейки аз ги отричам, те за мен са сатанизъм, или пък индийските учения, които аз не разбирам. Затова мисля, че закон наистина е необходим, но той трябва да е умен закон, който да обедини усилията на такива като г-жа Соколова и мен, така че да предпазим човечеството от шарлатаните и некадърници с дипломи и без дипломи. Макар че аз не мога да се покорявам на земните закони, спазвам висшите. Не съм го чела, но невидимите ми казаха, че трябва друг, този е като недоносче, така ми го казаха, не се обиждайте.

- Г-жо Соколова, вярвате ли в паранормалните способности?- И.С.: Аз вярвам, че това е истината на г-жа Ефремова, това е важното.

- Какви са наблюденията ви - има ли болни политици, сред депутатите, министрите, проявяват ли признаци, които ги издават, че страдат от нервно разстройство например?- Д.Е.: Много са болните. 25% в това Народно събрание са луди. В предишното бяха дори повече.

- А! Г-жо Соколова, вие имате ли наблюдения за емоционално неуравновесени колеги в парламента?- И.С.: Не, а и категорично не мога да кажа такова нещо. Мисля си обаче, че ако хората през своята самокритичност потърсят поне една специализирана среща с психотерапевт, ще им бъде интересно, може би не много лесно, но със сигурност полезно.- Д.Е.: Бойко Борисов обаче е най-нормалният в тая държава. След него съм аз. Той е избран от Силата да изведе страната от блатото, в което сме затънали. Той единствен милее за народа. Аз се моля всеки божи ден за него, да му даде Силата сила да издържи. Страшно е нормален. Той е роден на 13.06., това е зодия Паяк.
 
- Не е ли Близнаци?- Д.Е.: Да, Близнак е, но и Паяк. И аз съм родена на 6.06. Той също има голяма дарба. Всички мъдреци, жреци и първосвещеници, избрани от Силата да ръководят човечеството, са били зодия Паяк.
Снимка Виктор Гилтяй
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.