iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Финт с борч урежда Ковачки с пернишкото парно

Финт с борч урежда Ковачки с пернишкото парно

Битка за парното се завихри в Перник. Ръководството на местната "Топлофикация" се опитва да спаси дружеството от преотстъпването му на бизнесмена Христо Ковачки. Води и дела в съда, в които оспорва оздравителната програма. Тя предвижда замяна на дълг срещу акции на две фирми, близки до енергийния бос, които откупиха дълговете на пернишкото дружество.
 
"Топлофикация" бе вкарана във фатален капан още през 2000 г. Тогава никой не предполага, че обединението й с "Мини Перник" ще я завлече в пропастта. По това време рудниците трупат дълг към ЕТ "Надежда-Венцислав Йорданов" за неплатени суми по откривките. Алекси Алексиев, който управлява мината, подписва загробващ договор с 1% лихва на ден. Две години по-късно държавата решава да продаде откритите рудници на Христо Ковачки.
 
Изненадващо обаче дългът на мината се оказва само в счетоводните книги на "Топлофикация", но не и на новата фирма на Ковачки "Мини открит въгледобив". В момента този дълг към "Надежда" е набъбнал на 70 милиона лева. Заради него дружеството изпадна във финансов колапс и в него влезе синдик.
 
Според изготвения от Димитър Богданов оздравителен план двама основни кредитори си разделят акциите без златната, която остава държавна. Частната фирма "Бови тур" откупи злощастния дълг от 70 милиона. Мината пък продаде своите вземания от около 25 милиона лева на "Стийм трейдинг".
 
Публична тайна в града е, че двамата новоизлюпени кредитори са приближени до Ковачки, се казва в изложение, изготвено от юриста на "Топлофикация". В документа се посочват опасения, че няма откъде двамата частници да извадят 100 бона за откупуване на борчовете и вероятно са подписани фиктивни договори за платежни нареждания.
 
Така по схемата дълг срещу акции държавата трябва да сдаде парното на Перник, без да вземе нито лев за него. В същото време в ТЕЦ "Република" се наляха около 20 милиона евро от заеми от Световната и Европейска банка за развитие в изграждане на нов котел и подобрения по съоръженията. Според последната оценка, направена на дружеството преди две години, активите му са на стойност 80 млн. лева. Капиталът на държавата в него е 5,2 милиона лева, обясни директорът Михаил Ризов. "Приватизация - окей, но не по този начин. Не чрез грабеж", отсича шефът на "Топлофикация".
 
Друга бомба със закъснител цъка в пазвата на дружеството, категорични са от ръководството на държавната фирма. Одобреният от съда оздравителен план е направен на база цени на ел. енергия и горива отпреди две години. От друга страна, е паднало съотношението комбинирана-принудена ел. енергия по нов алгоритъм, приет в края на миналата година. С това се намалява с 1/3 комбинираната енергия, която се изкупува на по-висока цена. Така пада количеството и цената на произвеждания от теца ток. Тези два фактора водят до спадане на приходите от продажба и формират нов катастрофален счетоводен финансов резултат от 9,5 млн. лв. Това не е отчетено при изготвяне на оздравителната програма и на практика нейното изпълнение става невъзможно, твърди Ризов.
 
Програмата е направена по цени, които са били валидни към момента. Вече е гласувана и не може да се преправя. Трябва да се търсят компенсации като например в оптимизиране на работата на централата. "Не съм мениджър, ползвал съм цифри, предоставени ми от "Топлофикация". Сега не са съгласни с разчетите и със схемата дълг срещу собственост. Когато преди две години изпратих писма до дружеството и големите кредитори сами да предложат оздравителен план, никой не го направи. Ако и аз бях бездействал, сега фирмата щеше да се разпродава на части", контрира синдикът Димитър Богданов.
 
Ако обаче прогнозите на специалистите се сбъднат и оздравителният план пропадне, фирмата ще бъде обявена в несъстоятелност и ще спре работа. Тогава целият град ще остане парализиран. На практика нито обществените сгради, забавачките, болниците, училищата, нито панелните блокове са пригодени за ползване на друг вид отопление освен централното, категорични са специалистите. Затова и градският парламент се събра спешно на извънредна сесия. В своя декларация съветниците от всички партии поискаха от премиера Бойко Борисов и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков държавата да се намеси и да гарантира топлото на перничани./ Стандарт
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.