iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Забраняват на врачките да церят с психотерапия

Забраняват на врачките да церят с психотерапия

Нов закон ще регламентира професията на психотерапевтите, съобщи народната представителка от ГЕРБ Ирена Соколова.
 
Тя самата е част от професията и успешно я практикуваше, преди да влезе в парламента. И сега колеги журналисти къде на шега, къде на истина често я питат дали има луди в народното събрание. Соколова вече няколко пъти обоснова нуждата от закон, който да обясни кой може да бъде психотерапевт и как трябва да се практикува тази професия.
А приемането му беше част и от нейните предизборни ангажименти.
 
Често я питат дали с това се цели да се забрани дейността на врачките и баячките. Не става дума обаче за това, а за тези гадателки, които към измислените си и недоказани способности добавят и прозвището психотерапевт. Депутатката обяснява, че идеята е законът да разграничи кои са врачките и кои са истинските психотерапевти. Тези от тях, които наистина са дипломирани имат зад гърба си 3 200 часа академична подготовка и последваща специализация по избрана от тях модалност, без значение от школата, която са предпочели. Задължително е обаче, тази школа да е член на Международната асоциация на психотерапевтите. Обучението е минимум 5 години, след което психотерапевтите учат и редица специални техники. Само хора добре образовани за професията са способни да я практикуват, казва депутатката.
 
Тя не смята, че това по някакъв начин ще ограничи лицата, които се занимават с езотерика, но няма да им позволява да се титулуват психотерапевти. Това в повечето страни от ЕС е уредено и нас ще се следват най-добрите европейски практики.
 
Намерението на народната представителка от Перник се подкрепя от гилдията. Тя намира пълно разбиране в Българската асоциация по психотерапия (БАП), откъдето са готови да й помогнат при изработването на законопроекта. БАП пише стандарти кой може да практикува тази професия. Ще се описва и как клиентите да си търсят правата в съда. Заради всякакви самопровъзгласили се лечители на душата е направен и регистър.
 
Психологическите проблеми са причина номер 1 за ранно пенсиониране и самоубийство. Вече е доказано, че лекарствата влияят зле на леки и средни депресии, развиват зависимост. Психотерапията има дълготраен ефект и развива личността, твърдят недвусмислено от Европейската асоциация по психотерапия и Световния съвет по психотерапия, напомня Соколова.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.