iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


КИЦ показва Живот под Земята за Деня на Земята

КИЦ показва Живот под Земята за Деня на Земята

Мултимедийна презентация „Живот под Земята" за пореден път представя Културно информационен център - Перник днес от 11 часа в Подземния минен музей.

Проявата е посветена на Международния ден на Земята
 
Над един милиард са хората по целия свят, които днес отбелязват Денят на Земята. Това е най-големият международен нерелигиозен празник.
Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на своите партньори от 174 държави, насочени към опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея.
За пръв път Денят на Земята е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада. 20 години по-късно започва да се чества като международен, а България се включва в инициативата по отбелязването му през 1993 г.
 
На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.
Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.
 
На 22 април 1970 г. милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. Първото честване на Деня на Земята се организира от двама ентусиасти - Гейлорд Нелсън, бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес, изявен студентски лидер.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.