iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свързват Перник и София с градска железница

Свързват Перник и София с градска железница

Метрото, автомобилите и автобусите са недостатъчни да удовлетворят нуждата от транспорт, заяви шефът на ИА "Железопътна администрация" Симеон Ананиев "В София е належащо да бъде изградена бърза градска железница. В столицата има голяма концентрация на населението и затова метрото, автомобилите и автобусите се оказват недостатъчни да удовлетворят нуждата от транспорт".
 
В региона на София вече е развита железница, обясни той. "Ако се изгради интегрирана система и тази железница се свърже с градския транспорт и метрото, като може да има връзки и с пътнически терминали, тогава пътувайки с влак, пристигаш на определена спирка, която е свързана с метрото или с градския транспорт и се придвижваш много по-бързо и комфортно", посочи той. Важното за този проект е, че се използва съществуващата железопътна инфраструктура на София, която има неизползван капацитет и за нея не са необходими толкова големи инвестиции. Има нужда от инвестиции само за осъществяване на връзките с метрото, за съпътстваща архитектура и за градска инфраструктура. В София се събират седем железопътни лъча на Централна жп гара, получени при историческото развитие на железниците. Те могат да бъдат използвани за изграждането на бърза градска железница в столицата, допълни Ананиев.
 
Първият лъч е от Радомир (също от направленията от Дупница и Кюстендил), вторият - от Драгоман, третият - от Банкя, четвъртият - от Лакатник, петият - от Копривщица, шестият - от Ихтиман и седмият - от Перник. "Оказва се, че хората, които са разработвали преди нас връзките на железниците, са обхванали цяла София от всички направления. Подобни жп връзки, каквито има в София, в цяла Европа се използват за превоз на населението, което живее по-отдалечено, но работи, учи или често пътува до големия град. Обхватът на седемте жп лъча може да обхване зона от 50 км около София, което е т.нар. крайградска или прилежаща зона.
 
След като София е център за образование и бизнес, в тези прилежащи селища населението ще продължи да се увеличава, но то трябва да пътува, да работи и после да се връща по домовете си. Не може всички да пътуват с автомобили и автобуси. Затова идеята е, ако дадем за пример Германия, да бъде създаден и у нас убан или европейски есбан - специализиран пътнически транспорт по железен път, който е за обслужване на региона на София", каза той. Според публично проучване на водещи европейски специализирани институции за развитието на България, през следващите 10-15 години, се прогнозира, че България ще има три мегаполиса - София (над 2 милиона жители), Варна и Бургас (всеки с над 1,5 милиона жители), които ще привличат хора и бизнес, а от там може да се очаква и увеличаване на населението и в съседните селища. Ще има още пет по-малки центрове - Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Пловдив, които също ще бъдат в орбитата на мегаполисите. Ще се наблюдава нова мобилност и нова концентрация на населението. Всички хора ще бъдат привлечени в тези градове, смята Ананиев. Но не може всички да живеят в мегаполисите, а по-скоро в прилежащите зони около тях. Затова един от транспортите съвсем естествено е железопътният, който трябва да бъде развит съвместно с градския и с метрото.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.