iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млякото от баба незаконно

Млякото от баба незаконно

Продажбата на мляко от двора на баба остава незаконна, въпреки че държавата разреши директната търговия със стоки от фермата. Всеки, който иска да продава законно мляко, яйца или месо направо в стопанството си, ще трябва да се регистрира като фермер. Това обясни пред "Стандарт" заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров при представянето на закон за животновъдството.
 
Така само хора, които плащат редовно данъци и осигуровки, ще могат да търгуват с животинска продукция. Законът предвижда разделяне на личните стопанства от фермите. Собствениците на лични стопанства могат да произвеждат, но нямат право да продават животинска продукция. Те не могат да кандидатстват и за подпомагане по европейски програми или за държавни помощи.
 
Всеки, който регистрира ферма, ще може да търгува с произведената продукция, включително и директно в стопанството. Той ще може да получава и помощи от ЕС и държавата, но ще подлежи на строг контрол от страна на ветеринарните инспектори.
 
Всеки собственик на животновъден обект може сам да реши дали да се регистрира като фермер, или да работи в лично стопанство. Според закона за животновъдството селскостопанската дейност в една ферма може да се извършва само от едно лице.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.