iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат ново общинско предприятие да поеме ВиК мрежата

Предлагат ново общинско предприятие да поеме ВиК мрежата

Общинската управа в Перник обмисля вариант новоучредено общинско предприятие да поеме функциите на оператор на водопроводната мрежа на общинска територия. Това съобщи кметът Росица Янакиева пред радио "Фокус"-Пирин.
 
По думите й Законът за водите дава нови възможности на общините и тя ще предложи различни варианти на Общинския съвет в това отношение.
Според законовите изисквания Общината ще придобие правата на собственост върху цялата водопроводна мрежа и е право на Общинския съвет е да вземе решение кой ще я управлява.
 
Общината инвестира в тази мрежа, а друг бере плодовете, заявява Янакиева и посочва, че всяка година във ВиК мрежата се правят инвестиции за стотици хиляди левове. В същото време Общината получава дивиденти в порядъка на 20 000 до 70 000 лева на година.
Кметът заяви, че В и К създава много проблеми с възстановяването на улиците след аварийно разкопаване. Според нея, лошото качество на изпълнение вреди на авторитета на общината. Наскоро Росица Янакиева е разпоредила пернишкото Ви К дружество да бъде санкционирано в троен размер заради констатирана некачествена работа по възстановането на разкопана настилка на улица "Отец Паисий" в града.
 
Припомняме, че след освобождаването му от длъжност бившият управител на ВиК Перник инж. Камен Каменов беше назначен на отговорен пост в общинската администрация.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.