iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдът отхвърли иска на община Перник за разваляне на сделката Перо

Пернишкият окръжен съд отхвърли иска на община Перник за разваляне на скандалната сделка, при която общината загуби над 1 милион лева, позната като сделката „Перо".
 
Магистратите осъдиха Община Перник да заплати на „Тенгелман Риъл Естейт Интернешенъл България" КД сумата от 1281.68 лв. за направени по делото разноски за един адвокат.
Решението на ПОС е от 08.04.2010г. Председател и докладчик по делото е съдия Нели Тошева.
 
Съдът отхвърля като неоснователен и недоказан иска на Община Перник против "Стийл Трейд" ЕООД за постановяване на съдебно решение, с което да бъде обявена нищожността на договор за покупко-продажба на недвижим имот от 02.07.2009 г. Става дума за имота между магазин БИЛЛА и ЦРБаза от 4 424 кв.м., продаден на "Стил Трейд"ЕООД с пълномощник бизнесменът Първан Първанов-Перо за 210 000лв. при предлагани за същия имот близо 1,2 млн. лв.
 
В решението на съда се уточнява, че договорът по сделката е вписан в Службата по вписванията на 24.09.2009 г. и е отразено, че Община Перник продава на "Стил Трейд ЕООД недвижим имот: УПИ V за "Обществено обслужващи дейности" в кв."Проучване", с площ от 4 424 кв.м., при граници: от изток-улица, от югоизток-улица, от югозапад-УПИ VI "За производствена дейност", и от северозапад УПИ IV "За производствена дейност".
 
Съдът прекратява като недопустимо производството в частта му на предявените от Община Перник против " Тенгелман Риъл Естейт Интернешенъл България " КД, със седалище и адрес на управление гр.София, представлявано от „Риъл Естейт Интернешънъл България"ЕООД гр.София, искове за обявяване за НЕДЕЙСТВИТЕЛНА сделката, сключена между "Стийл Трейд"ЕООД и " Тенгелман Риъл Естейт Интернешенъл България " КД, както и искането за предаване владението на недвижимия имот на Община Перник и за отмяна на Нотариалния акт за покупко-продажба на недвижим имот, издаден от частен нотариус.
Както вече е известно, дни след вписването на сделката между Община Перник и "Стил Трейд" имотът беше препродаден на „Тенгелман Риъл Естейт Интернешенъл България" КД за близо 800 000 евро. По време на търга, проведен на 7 май 2009г. офертата на "Стил Трейд" беше предпочетена, заради инвестиция от 22 милиона лева за изграждане на 10-етажна обществена сграда на продадения терен.
 
Пред съда от Община Перник твърдят, че вътрешните страници на оригиналния договор, където фигурирали ангажиментите на купувача са подменени, оригинален бил само последният лист с подписа на кмета. При направената съдебно- графологична експертиза по време на делото е установено, че І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та страница от договора са разпечатани на един пинтер, а ІV-та - на друг. Според адвокатите на ответниците това не доказвало обаче, че има подмяна.
Решението на ПОС може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му до страните, а на първия ответник чрез особения представител.
Същата сделка се разследва от прокуратурата и ДАНС. Временна комисия на Общински съвет-Перник излезе с доклад след обследване на документите по процедурата за продажбата на имота.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.