iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отменят категоричната забрана на тютюнопушенето

Днес народните представители ще разгледат на първо четене Закона за здравето в частта му за забраната на пушенето на обществени места, съобщи народният представител Петър Петров.
 
От Парламентарната група на ГЕРБ предлагат пълната забрана, която трябва да влезе в сила от 1 юни, да се отмени, но личното мнение на Петров е, че наложеното ограничение не бива да се подменя. Той ще се подчини на общото решение на групата с надеждата между двете четения на проекта за промени в Закона за здравето внесеното предложение да се прецизира.
 
С промените ще се даде възможност да се пуши в някои заведения или в обособени зони на заведенията, като става дума за заведения за развлечение - казина, нощни барове, някои дискотеки, уточни депутатът и допълни, че в заведенията за хранене забраната ще остане.
 
„Тези промени формално се налагат под предлог да не се окаже негативно влияние върху туристическия и ресторантьорския бизнес. Практиката показва, че става обратното, защото забраната ще отвори вратите на заведенията за непушачите, а те не са малко.", коментира депутатът. По думите му пълната забрана върху пушенето на обществени места ще засегне само производителите и търговците на тютюневи изделия и не толкова собствениците на заведения. Според него тъкмо интересът на първите диктува отмяната на забраната.
 
В мотивите към законопроекта, внесен от депутата Иван Иванов от ГЕРБ, се казва, че в подписаната от Република България Конвенция за забрана тютюнопушенето, в препоръката на Съвета на Европа като отчитат вредата от тютюнопушенето и препоръчват политики за ограничаването му, няма изискване за категорична забрана за тютюнопушене на всички обществено достъпни места. Изтъква се и, че едно от основните пера от нашата икономика, на които разчитаме е туризма, а един от традиционните отрасли в земеделието е отглеждането на тютюн, преработката и производството на тютюневи изделия. В предложените промени в Закона за здравето се въвеждат изключения за допускане на тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения към някои закрити обществени места - ресторанти, заведения и др.в духа на практиката на други европейски държави. Предвидено е в наредба да бъдат регламентирани условията и реда, техническите характеристики и изисквания за вентилация, начина на обозначаване за помещенията, в които може да се допусне тютюнопушене. Според Петров това трябва да се уреди чрез закона между двете четения.
 
Според последните данни България е на трето място по брой на пушачите в Европа, като към цигарите редовно посягат 52.4 % от мъжете и 38.1 % от жените. За последните 50 години делът на пушачите е нараснал от 13.7 % през 1952 година, на 31.1 % през 1985 година, за да достигне 30.5% през 2001 година. Тютюнопушенето се упражнява предимно в закрити помещения и по този начин вреди не само на активните пушачи, но и на непушещите, които имат право на зона, свободна от тютюнев дим, защитено със закон.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.