iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобяват за строителни материали и отпадъци по тротоарите

Експерти от общинския отдел "Териториално селищно устройство" в Перник започват обход на жилищните райони за санкциониране на хората, складирали извън дворовете си тухли, камъни, купища пясък и др. За това предупреди вчера кметът Росица Янакиева. По думите й не малка част от улиците в индивидуалните жилищни зони, където са разположени предимно къщи, са заети от различни видове материали с идеята, че някога ще потрябват.
При констатираните случаи ще се прави първо предписание със срок за изпълнение, след което, ако повторната проверка установи неизпълнение на указанието, собствениците на имотите и на купчините ще бъдат глобявани.
Общинските служители ще правят предписания и за изхвърлени в междублоковите пространства остатъчни строителни материали след ремонти на апартаментите, като при неустановяване на пристъпилите наредбата ще се глобяват всички обитатели на жилищните сгради.
От Общината припомнят, че фирмата по сметосъбиране и сметоизвозване поема ангажимент за отпадъците, складирани около контейнерите. При по-мащабни ремонтни дейности на обекти, гражданите трябва да се съобразят с услугата за извозване на отпадъците и строителните материали с поръчани от тях контейнери, като се заплаща такса.
 
Из "Наредба за управление на отпадъците на територията на община Перник":
 
Чл.8. Забранява се:13. изхвърлянето на земни маси и строителни отпадъци на места, различни от определеното за това депо;14. транспортирането на строителни отпадъци и земни маси над 1 куб.метър без издадено разрешение за направление на СО и ИЗМ от техническата служба на общината;15. отклоняване от предварително указания в съгласувателното писмо маршрут за транспортиране на строителни отпадъци и земни маси;16. складирането на строителни и др.материали и приготвянето на варови, циментови и др.разтвори в зелените площи, а върху тротоарите и уличните платна, без издадено строително разрешение при осигурено заграждение или контейнер;17. непочистване на тротоара и уличното платно след премахване на складираните строителни материали;
Чл.47. (1) За неизпълнение на задълженията, предвидени от тази наредба и за нарушаване на забраните по чл.8 физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000лв.2) За неизпълнение на задълженията, предвидени от тази наредба и за нарушаване на забраните по чл.8 на едноличните търговци и на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 500 до 10000лв.(3) За повторно нарушение се налага глоба, съответно имуществена санкция в двоен размер.(4) За явно маловажни нарушения по тази наредба на виновните лица се налага на място глоба от 5 до 50 лева срещу издаване на квитанция.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.