iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Представят Чудовището и малката изкусителка" на поета Евстати Бурнаски

На 15 април /четвъртък/ от 17.00 ч. в Малкия салон на Двореца ще се състои представяне на книгата „Чудовището и малката изкусителка" от Евстати Бурнаски. Това е първият роман, написан от големия български поет. Той ще бъде представен от известната литературната критичка Благовеста Касабова. Литературната вечерта ще бъде обогатена с участието на Духовия оркестър към Общински комплекс Дворец на културата с диригент Трифон Трифонов.
 
Евстати Бурнаски е роден на 21 октомври 1922 г. в с. Муртинци, Пернишко. Живее в Брезник и Перник. През 1934 г. се премества в София. Завършва ветеринарна медицина и постъпва като участъков лекар в Новопазарско. Година след това е мобилизиран в армията. След излизането на първата му стихосбирка - "Песни по пътя", е преместен във Военно издателство. В продължение на десет години е редактор и завеждащ редакция "Поезия", след което е назначен в Групата на писателите към Министерството на отбраната. Години наред е председател на дружеството на писателите в Перник.
 
Автор е на много стихосбирки, сред които: "Обич", "Лирика", "Стенопис от куршуми", "Събудени очи", "Шеста алея", "Кипарисова сянка", "Стихове за Доли" , "Между два сезона", "Любовта на лейтенанта" (поема), "Спасени истини", "Подземният вятър" (роман в стихове), "Внезапни признания", "Окована нежност", „Свята блудница" и др.
 
Издал е автобиографичната повест "Личности и коне". Творчеството му е с национално значение. Неговите стиховете са придобили широка популярност още от шестдесетте години на миналия век. Големият български естраден певец Емил Димитров има в репертоара си песни по негови стихове.
 
Благовеста Касабова е родена в Козлодуй. Завършва Девическа гимназия в Плевен и българска филология в СУ "Климент Охридски". Дълги години работи като редактор в издателство "Народна младеж". Сега е първи заместник-главен редактор в литературния вестник "Новият Пулс". Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на повече от 15 книги.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.