iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват язовирите за изправност на изпускателните инсталации и хлътвания в стените

Специалисти от областната комисия по бедствия и аварии в Перник тръгна на проверки по водоемите. Най-напред в продължение на два дни ще бъдат инспектирани 7 язовира и няколко дерета на територията на община Брезник. Специалистите ще проконтролират дали са в изправност изпускателните инсталации на язовирите, има ли хлътвания в язовирните стени, действат ли преливниците според приетите стандарти.
 
През ситото на проверяващите ще бъдат прекарани питейният язовир "Красава", както и още 6 други хидросъоръжения. Освен язовирите ще се проследи състоянието на деретата по протежение на питейния водоем и тези по бреговете на реките от Конска, Слаковци и Сопица. Противно на изискванията за поддръжка на речните корита, деретата покрай тях трябва да са обрасли с дървета, сечта им е забранена заради стабилността на бреговете.
 
Заместник-кметът на общината Ема Михайлова допълни, че предстои подписване на договор за отдаване под наем на язовир "Завала".
 
Тръжната процедура вече приключи и има спечелил търга. Наемателят на язовира го получава за срок от пет години. За правото си да го експлоатира през този период ще внася в общинската каса по 528 лева на месец. Наемателят се задължава да развива риборазвъдна дейност, да допуска животни за водопой и да се грижи за техническата изправност на съоръжението./Струма
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.