iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Духовници събират свети мощи за православен храм в Индия

Духовници събират свети мощи за православен храм в Индия

Двама православни духовници от църквата „Възкресение Христово" във Франкфурт - Германия са на поклоническо пътуване в България и в края на седмицата посетиха Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци.
 
Архимандрит Михаил,  родом от Индия, заедно с протоерей Християн, който по рождение е швейцарец, има мисията да построи православен храм в Индия. Черквата ще носи името „Вси светии" и ще бъде в североизточния многонационален индийски щат Бихар, където имало над 200 православни християни.
 
Двамата духовници обикалят свети места в България с идеята да опитат да съберат частици от мощите на православни светии, които да бъдат положени в  храма в Индия. Те са били в няколко столични храма - катедралата „Св. Александър Невски" и храмовете „Св. Неделя" и „Св. Петка". Били са и в Драгалевския манастир и в манастира „Св. Мина".
 
След посещение в Костинброд тамошния енорийски свещеник, който е архиерейски наместник на Трънска духовна околия, о. Дамян Делов, посъветвани от него, те решили да посетят и манастира край Гигинци. Там се пазят частиците от частните мощи на шестима светии. През юни 2008г. бяха възвърнати в мощохранителницата на манастирския храм откраднати през 1959г. частици от мощите на св. Пантелеймон, св. Трифон, св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат. Миналата година за храмовия празник на 14 ноември манастирът получи и частици от мощите на св. Козма и Дамян. Според преданието някъде в околностите има заровени още от частните мощи и на самите безсеребрени лечители и чудодейци Козма и Дамян.
 
Дошлите от Германия двамата православни духовници събрали много информация за светците, които са свързани с българските земи. 104 са канонизирани за светии българи. Това е и повод за тяхната обиколка в страната. Те ще посетят още Рилския манастир, Сандански и Велико Търново. Предстои им и среща с министъра без портфейл Божидар Димитров.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.