iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Губернаторът впечатлен от възстановяването на Църногорския манастир край Гигинци

Губернаторът впечатлен от възстановяването на Църногорския манастир край Гигинци

Впечатлен съм от това което се прави в Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян". Това заяви областния управител на Перник Иво Петров след неофициално посещение в светата обител. Той посети манастира преди Великденските празници по покана на игумена архимандрит Евгений и на йеромонах Никанор.
 
Губернаторът беше за първи път в манастира и не можа да сдържи удивлението си от направеното. Бях чувал, че се прави нещо голямо, но все не оставаше време дотида до там, сподели той. Визитата му била предвидена за кратко, но останал около три часа, за да види всичко построено досега и да чуе плановете за довършването.
 
Предшественикът му Иван Димитров не успя да види строителните работи, но наскоро е бил в светата обител като управител и мениджър на общинската фирма „Комуналстрой"-Перник.
Един от най-големите дарители за възстановяването на манастира е държавата. В предишния управленски мандат Министерски съвет отпусна около 470 хил. лв. в две поредни години. Вече е почти завършено източното крило, което скоро ще стане обитаемо. Работи се и по новия параклис, който пък с всеки изминат ден придобива все по-завършен вид. До момента инвестицията възлиза на близо 900 хил. лв., събранни от дарения.
Докато губернаторът беше в манастира работници монтираха тежки мраморни плочи за настилка на двора. Това му даде повод да заяви, че всичко, което до момента е сторено в Църногорския манастир е правено, за да остане за векове.
 
Иво Петров  пое ангажимент да окаже съдействие по организацията на традиционния народен празник, който се прави на манастира на 2-ри май. Народният певец Илия Луков и неговият ссъстав ще изнесат голям концерт тогава на поляната край обителта. Губернаторът ще направи постъпки и за асфалтиране на пътя от село Гигинци до манастира. 5-те километра са със здрава скална настилка, но по-добре ще бъде тя да се запечата с асфалт, за да бъде по-лесен достъпа, убеден е губернатора.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.