iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Посадиха липови фиданки в Трън за Седмицата на гората - снимки

Тридесетина фиданки липа бяха засадени пред сградата на някогашния строителен техникум в Трън по повод Седмицата на гората.
Това е ландшафтно крайпътно залесяване, обясни мероприятието инж. Пламен Михайлов - шеф на Общинското предприятие "Трънска гора". Той,  заедно със старши лесничея инж. Вертер Стойчев от Държавното лесничейство, ръководеше залесителната акция. В нея се включи и кметът на община Трън Станислав Николов. Със символично посаденото от него дърво, градоначалникът изрази надежда за добра грижа за природата и за горите в региона.
 
Окъселият общински бюджет на Трън ще разчита на приходи от дърводобив. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за сеч в общинския горски фонд, съобщи кметът Николов. След приключване на процедурата ще бъде избрана фирма, която ще реже посочени от специалистите дървета. Добитият дървен материал ще се продава за сметка на общината.
 
Общата стойност на обществената поръчка е за 200 хил. лева. Очаква се чиста печалба от 120-130 хил. лв. Според управителя на ОП „Трънска гора" инж. Пламен Михайлов очаква се да бъде добит около 7 000 кубика дървен материал.
 
Общинското предприятие стопанисва около 150 хил. дка гора. Все още е в процедура отделянето й от държавния горски фонд. Завършена е маркировката само на около 1/3 от общинските терени, обясниха специалистите.
 
В ОП"Трънска гора" работят 9 човека. Те очакват одобрение на проект за залесяване на 500 дка пустеещи земи, но дотогава помагат в залесителните мероприятия на колегите си от Държавното лесничейство „Трън". .

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.