iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организират конкурс за рисунка "Не на цигарите!"

Организират конкурс за рисунка "Не на цигарите!"

По повод отбелязването на 31 май - Световния ден без тютюнопушене, Министерството на здравеопазването, Италианската национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVLT) и Националния център за опазване на общественото здраве обявяват за 14 пореден път Национален конкурс за детска рисунка на тема"Не на цигарите!"с цел превенция на тютюнопушенето сред деца и ученици от 5 до 11-годишна възраст.
 
Целите на конкурса са чрез средствата на художественото творчество децата от най-ранна възраст да се мотивират да изграждат здравословно поведение "без тютюнев дим" ; Да не се допуска "кутията с цигари" да стане част от ежедневието на детето. ; Да бъде отправен към учителите апел за съдействие при превръщане на училището в зона, свободна от тютюнев дим, а към родителите - да не пушат в присъствие на децата си. ;
Организаторите се надяват чрез директното си участие в конкурса децата да формират активно отношение към здравословния начин на живот.
В конкурса, с една или повече рисунки по темата, могат да участват деца от 5 до 11 години от цялата страна, спазили следните условия:
- Формат на рисунката - 35/50 см. (без паспарту)
- Техника и материали - По избор (живописни техники, графични техники и колажи)
- Не се допускат рисунки, получени на електронен носител, възпроизведени по електронен път или ксерокопия.
- Не е препоръчително използването на флумастри.
- Данните на детето, изписани на гърба на рисунката - трите имена - възраст на участника - в години, - адрес, телефон или е-mail за връзка в работно време (в случай, че е получена награда)
- Краен срок за изпращане на рисунките 12.05.2010 г. (до журиране ще се допускат рисунки с пощенско клеймо 12.05.2010 г.)
- Адрес, на който трябва да изпратите вашите рисунки за участие в конкурса - София, 1431, бул. "Акад. Ив. Гешов"15, етаж 2, стая 21, Национален център по опазване на общественото здраве (за конкурса "Не на цигарите!")
 
Участниците се състезават в следните възрастови групи :
ПЪРВА ГРУПА - от 5 до 7 г. (предучилищна)
ВТОРА ГРУПА - от 7 до 11 г. (училищна)
 
 
Наградите за победителите са осигурени от ИТАЛИАНСКАТА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА БОРБА С РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ , а Наградата на детското жури - от Националния център по опазване на общественото здраве.На победителя, придружен от един родител, се осигурява едноседмично пребиваване в Рим, заедно с наградените деца от другите държави- участнички в конкурса. Голямата награда ще се присъди за новаторско представяне на посланието: "Не на цигарите!". Има още предметни награди за първо, второ и трето място, както и поощрителни награди.
 
Журирането и определянето на рисунката - победител в конкурса „Не на цигарите" - 2010 г., ще се състои на 17 май 2010 г. в сградата на НЦООЗ. По традиция, председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. Комисията, в чийто състав влизат: представител на O.N.L.U.S. - представена от Фондация „България Младежка Превенция", художници, психолози, специалисти по промоция на здраве от НЦООЗ и МЗ, експерти от МОМН и МФВС, е с нечетен брой участници. Според регламента, в комисията са включени и 3 деца (на възрастта на участниците) от 51 СОУ „Е.Багряна", училище с разширено изучаване на рисуване. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса.
 
Награждаването на победителите ще се извърши на церемония, съпроводена от изложба на наградените рисунки в Галерията за чуждестранно изкуство, разположена зад храм-паметник „Ал. Невски", на 21 май (петък) 2010 г.
 
Резултатите от конкурса можете да научите след 17 май 2010 г. от: Тел: 80 56 212 - д-р К. Драгиева [email protected] или на сайта на НЦООЗ: www.ncphp.government.bg Наградените рисунки остават в архива на НЦООЗ.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.