iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Умни радари ловят джигитите нощем

Умни радари ловят джигитите нощем

Умните радари ще ловят вече джигитите по пътищата и на тъмно. В момента камерите на КАТ се оборудват допълнително със супермощни светкавици, които ще позволяват заснемането на любителите на високите скорости дори нощем, когато колите се разреждат и ограниченията масово не се спазват, разкри през "Монитор" шефът на парламентарната транспортна комисия Иван Вълков.
 
От седмица по новата технология вече е настроено да работи едно от очите на КАТ, което дебне нарушителите на петдесетина метра от светофара на Орлов мост в столицата в посока от "Плиска" към центъра, точно след знака за таван от 50 км/ч. Бургазлии също ще трябва да се съобразяват вече с ограниченията и в тъмната част на деня, тъй като камерата до МОЛ-а в периферията на града също е включена на нощен режим. Друг радар със светкавица на пътя между втория по големина морски град и Поморие също дебнел от засада шофьорите.
 
Според Иван Вълков модернизираните радари ще подобрят значително възпитанието сред водачите. По думите на депутата към системата за видеонаблюдение постоянно се включват камери, които досега не са функционирали, а вместо това са ръждясвали по стълбовете. Както пръв съобщи "Монитор", шосетата ще бъдат опасани с общо към 400 радара, които трябва да изкарат катаджиите от храстите. Устройствата са настроени да прихващат джигитите, които преминават край тях с повече от 35 км/ч над ограничението. Само за месец монтираните в началото на годината на възлови места в страната 15 камери са засекли общо 28 000 нарушения.
 
Виновниците получават честитка да се явят в КАТ, където научават с каква сума и с колко точки олекват. Тежката процедура не позволява обаче в момента глобите да се събират безпроблемно и бързо. Затова Вълков и негови колеги предлагат по холандски модел собственикът на прихванатото в нарушение возило първо да плаща глобата и чак след това актът да може да се обжалва и да се изяснява кой е стоял зад волана. Очаква се промените в Закона за движение по пътищата, които също така ще повишат санкциите за скорост, за употреба на алкохол и за шофиране без книжка, да постъпят за обсъждане в пленарната зала веднага след великденската ваканция на народните избраници и вероятно ще влязат в сила най-късно до месец, уточни Вълков. Поправките ще бъдат обединени със законопроекта на Министерския съвет, който пък ще регламентира заснемането на изпитите и прегледите за техническа изправност на автомбилите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.