iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не плащаш акт - няма книжка

Не плащаш акт - няма книжка

Ако не си платите глобите, няма да ви издадат нова книжка, предупреждават от КАТ. Пред дилемата са се изправили близо 200 хил. шофьори в София, чиито свидетелства изтичат и те трябва да си ги подменят с такива с биометрични данни. За целта обаче първо трябва да отидат в КАТ или в съответното РПУ, където срещу ЕГН-то си ще получат попълнена бланка и цялото си шофьорско досие. Там са записани всички нарушения, като в специална графа са посочени тези, които не са платени.
 
За да продължи по-нататъшното подаване на документите, е нужно, ако има глоби за плащане, те да бъдат погасени. Срокът за издължаването е един месец, след което трябва да бъде заплатена таксата, откъдето се отива на друго гише. Там се снемат биометричните данни. Схемата е същата като за паспортите и личните карти. Автоматизирана система те снима, снемат ти отпечатъци от палците на двете ръце, след което полагаш електронен подпис. За шофьорите до 58 години новата книжка ще струва 25 лева, за по-възрастните цената є пада на 11 лева. Ако искате бърза поръчка, ще трябва да заплатите двойно.
 
Процедурата влезе в сила със старта на издаването на документите с биометрични данни в края на март. От Пътна полиция обясняват, че само за миналата година имат да вземат задължения от глоби за близо 2 млн. лева. Това бил начинът да бъдат събрани поне част от парите.
 
От КАТ съветват гражданите, които имат възможност, да си сменят шофьорските книжки. За да избегнат струпванията, за тяхно улеснение имало и интернет портал, който предавал запис в реално време от гишетата в столичната Пътна полиция. На сайта i-kat.org се излъчва образ от таблата с номерата на чакащите. Така всеки, който трябва да си вземе талон, нова книжка или акт, ще може да мине сутринта, да си получи номер от автоматичната система, а после да се върне едва когато е наближил неговият ред.
 
МВР припомня, че заявленията за нови книжки може да се подават и в РПУ-тата, но документите се получават само при пътните полицаи./Монитор
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.