iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


6 пернишки семейства с предбрачен договор

6 пернишки семейства с предбрачен договор

175 предбрачни договора са сключили младоженците у нас за 6 месеца.
 
Това показва справка на Агенцията по вписванията. От 1 октомври миналата година с поправки в Семейния кодекс е възможно имуществените отношения в семейството да се уреждат с предбрачен договор. От законовата възможност за сключване на предбрачен договор най-много са се възползвали семействата от големите градове у нас. Брачни контракти са подписали 64 двойки в София, 12 от Пловдив и 10 от Варна. По 6 семейства от Русе, Перник и Стара Загора също са избрали тази опция за уреждане на семейното имущество. Общо общините, в които са разписани подобни документи са 55, показва още справката на Агенцията по вписванията. 220 двойки от 64 общини пък са поискали разделен режим на собственост. В челната тройка на младоженците, избрали разделен режим, се нареждат София, Пловдив и Благоевград. Голям е є броят на двойките, които са декларирали, че желаят семейното имане да се дели поравно между тях. Досега близо 7800 младоженци у нас са поискали този общ режим на собственост. От тях близо 1380 са от София. Малкият брой на семействата, които са декларирали какъв режим на собственост избират, юристите обясняват с това, че хората все още не са наясно с възможностите на брачния договор и дори не правят консултации.
 
Финансовите причини също надделяват и хората предпочитат да не дават излишни пари за адвокати и нотариуси. Юристите обясняват обаче, че основната причина е романтичната ­ много от двойките заявяват, че си вярват и не биха искали да започват семейния си живот с мисъл за развод „Най-често хората, които подават в агенцията документи за уреждане на имуществените отношения на едно семейство, са хора на възраст на около 40 години. И това е нормално, тъй като по-младите нямат реално какво да делят и не се замислят за бъдещите моменти, когато ще им се иска да разделят парите и имотите си", обясни преди време шефът на Агенцията по вписванията Анастас Георгиев. Именно затова тенденцията е младоженците да предпочитат общата семейна собственост, при която придобитото по време на брака се дели поравно между двамата съпрузи.
 
Друга естествена тенденция е това, че повече договори, уреждащи семейните имоти, се подписват в големите градове и по-рядко в малките населени места. Обяснението за това е логично ­ в малките градове хората са по-бедни, допълни Георгиев. Новият Семеен кодекс установява три режима на имуществени отношения ­ режим на общност на придобитото през време на брака, на разделност и договорен режим.
 
При първия брачен режим съпружеската имуществена общност обхваща само вещните права, така както бяха уредени досега.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.