iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки бизнесмен осъден за укриване на данъци

За спестени налози - година и осем месеца затвор условно
 
Пернишки бизнесмен бе наказан от Темида за укриване на данъци в особено големи размери. Румен Костадинов Стоянов бе осъден заради „спестени" 299 143 лева в периода от 1 септември 1999 година до 14 април 2003-та. Той ще трябва да плати и глоба от 3 000 лв. Според обвинението далаверата е извършена в условията на продължаващо престъпление. Процесът срещу бизнесмена се гледа в условията на съкратеното съдебно следствие и тъй като Румен Стоянов се е признал за виновен, наказанието, което получи, е под предвидения в закона минимум.
 
Бизнесменът е водил счетоводна отчетност с невярно съдържание и записване на фактури от юли 1999 г. в дневник за покупки за данъчен период от 1 октомври до 31 октомври 2001 година, а извлечение от дневника е представил в Териториалната данъчна дирекция в Перник. За това нарушение на нормативната уредба бе осъден на 10 месеца лишаване от свобода и 800 лева глоба. Присъдата е условна, с четиригодишен изпитателен срок. глоба от 800 лв.
 
До 14 април 2003 г. бизнесменът е укрил данъчни задължения от 299 143 лв , а подадените справки - декларации по ЗДДС на фирма „Солдимекс" ЕООД са съдържали неистински данни. За това нарушение отнесе присъда от лишаване от свобода за година и 8 месеца, с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 3 000 лв.
 
Третото престъпление на Стоянов е, че за времето от 14 септември 1999 г. до 14 октомври 2003 г. е подал в ТДД декларации с невярно съдържание като е избегнал плащането на 29 530 лв. ДДС. За него присъдата бе затвор от 8 месеца и 3000 лева глоба. Наказанието също е условно.
 
За всички простъпки спрямо закона, пернишкият Окръжен съд наложи на Румен Стоянов едно общо най-тежко наказание - затвор от година и 8 месеца, като присъдата е условна с четиригодишен отлагателен срок и глоба от 3 000 лева.
 
Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.