iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ТЕЦ "Република" пред затваряне заради амортизация

Пет ТЕЦ-а - "Брикел", "Марица 3", "Бобов дол", "Република"-Перник и "Сливен", искат да се удължат сроковете им за експлоатация.
 
Това стана ясно на среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и зам.-министър Евдокия Манева. Мощностите предстои да бъдат спрени, тъй като замърсяват над допустимото, съобщава "Труд". Според комплексните им разрешителни ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки - "Брикел" и "Марица 3", могат да работят без допълнителни мерки за пречистване на отпадъчните газове до 2011 и 2015 г. Това може да стане в рамките на 20 000 часа за всеки оператор. Проблемът е, че и двете централи са напреднали в изразходването на лимита си.
 
В момента дружествата искат съдействие от екоминистерството за среща в ЕК, на която да бъдат обсъдени възможните стъпки от страна на България.
 
Министър Караджова даде съгласие да съдейства за срещата. Тя обаче подчерта, че операторите са имали време да инвестират в сероочистващи инсталации. Сега оставането им в експлоатация ще бъде в нарушение на европейското законодателство и може да доведе до наказателни процедури за страната. Наскоро собственикът на ТЕЦ "Варна "- "ЧЕЗ България", също поиска удължаване на срока за експлоатация на мощностите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.