iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гастарбайтери упълномощават роднини за лични карти

Широко рекламираната система за новите лични документи изпуши и в Перник
 
Срив в системата заплашва да превърне в нелегални стотици българи, работещи в чужбина, съобщава "Градски вестник". Гастарбайтери, чиито документи изтичат след месец напразно чакаха два дни на гишетата в Перник за новите си лични карти. Претоварената система блокира и обещаният старт на бързите и експресни поръчки беше отложен. Десетките перничани, дошли при семействата си за празниците, рискуват да потеглят обратно със старите си документи. Следващата ми отпуска е през август, а картата ми изтича през юни, се притесняваше компютърен специалист, който работи в Ирландия. Ако до края на седмицата системата не проработи, пред него има само една възможност, да удължи валидността на паспорта си или да получи нов през посолството. Това обаче, освен че изисква много време е свързано и с още куп неудобства, в т.ч. и с отсъствия от работа, коментира перничанинът.Както често се случва у нас обаче, неволята учи. Така "чужденците" намериха начин как да излязат от положението. По-находчивите от тях упълномощиха най-близките си роднини/ съпруги или съпрузи/ да получат готовите, но със закъснение документи. Лична грижа остава и доставката на документите до притежателите им в чужбина.
 
И вчера от паспортната служба в Перник обясниха на гражданите, че трудностите са свързани със срива в системата. През първия ден от старта на бързите и експресни поръчки е изготвена само една експресна карта, като се наложило документът да бъде издаден в София. Служителите не дадоха гаранция, че до края на седмицата широко рекламираната система ще проработи. Въпреки липсата на гаранцията хората заплащаха таксите по ценоразписа за бърза и експресна услуга.
 
Ако сроковете не бъдат спазени, на гражданите, които са подали заявления за експресна и бърза поръчка, ще им се калкулира цената като за обикновена поръчка и парите ще им бъдат върнати, обеща пред агенция Фокус вътрешният министър Цветан Цветанов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.