iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ТЕЦ Република вече има мощност на газ

Един от котлите минава на синьо гориво.
 
Реконструкцията на трети парогенератор на ТЕЦ"Република" е преключила в общи линии. В момента се монтират прибори с висока точност на мерене, за да се проследят точните параметри на котела и най вече неговия коефициент на полезно действие / kpd/ на база основно гориво газ- Това поясни за "Съперник" инж. Игнат Божинов-председател на съвета на директорите на "Топлофикация Перник".
 
"Първите изпитания, които направихме не бяха Задоволителни. Това наложи монтирането на приборите за мерене. Ако всичко върви добре, надяваме се до края на тази седмца парогенераторът да бъде приет с акт №16. Щом съоръжението бъде прието, сиреч, узаконено, то може да бъде пуснато в експлоатация. Това не означава, че ще пуснем веднага в действие котела, тъй като предстои договаряне с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по отношение на цената на природния газ- Въпреки това, приключат ли тази седмица пробите както трябва, при необходимост ще можем да ползваме този котел", поясни инж. Божинов.На въпрос на "Съперник" има ли оскъпяване на реконструкцията на трети котел 6 сравнение с първоначалните разчети направени на базата на проекта, инж. Божинов поясни:" Има малко оскъпяваме.
 
Причината за него е, че в проекта бяха пропуснати важни позиции, което наложи корекции. Например, не бяха предвидени конвенционални К и А уреди. Това означава, че не може да има точно мерене на параметрите на котела. Затова се наложи да се купят тези уреди и да се монтират. Те дават повече гаранции за безанарийната работа на котела", поясни Игнат Божинов. Според него тази реконструкция е била сложна, тъй като преустройването на котела за работа вместо с въглища с газ не е никак проста работа.Трети парогенератор беше изведен от експлоатация за ремонт през маи 2008 г. Заради недостиг на средства неговата реконструкция беше спряна временно. След като МОСВ изрично Забрани ползването на 1, 2 и 4 котел по екологични съображения, беше ускорена реконструкцията на трети. Като мощност, той е помалък.
 
Целта е трети парогенератор да бъде използван като резервна мощност в случай, че аварира пети котел или той бъде спрян за планов ремонт. С пускането в редовна експлоатация на трети котел ТЕЦ-"Република" ще изпълни изискванията на комплексното разрешително, издадено на топлоцентралата от МОСВ./Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.