iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха неизвестна пиеса за Кракра

Неизвестна пиеса за болярина Кракра Пернишки е открил директорът на историческия музей в перник Симеон Мильов, предаде радио "Фокус"-Пирин.
 
Името й е "Залез над Струма", а неин автор е Димитър Стоевски. По-късно е наречена "Кракра Пернишки". Най-вероятно написването й е поръчано от тогавашния директор на пернишкия работнически театър, смята Симеон Мильов. По това време театърът се е помещавал на мястото на деншния исторически музей в Перник. Авторът на пиесата Димитър Стоевски е популярен като един от най-добрите преводачи от немски на български език. В един от броевете на списание "Театър" се отбелязва, че пиесата е печелила конкурс за българска историческа драма през 1962-1963 година. Постановката е играна само 14 пъти. Снимка от представление показва, че Петър Гюров е играл ролята на младия Кракра. Симеон Мильов апелира към перничани, които са гледали пиесата или имат снимки, да предоставят на историческия музей допълнителна информация.
 
Пиесата е в стихотворна форма и е написана с изключително жив и звучен език, каза той. В нея се говори най-вече за любовта към родното място, за предателството, за чистотата на човешките отношения, за любовта и приятелството. Творбата е предоставена на младежкия театър към Общинския младежки дом с ръководител Васко Чушев, като идеята е трупата да възроди театралната постановка отпреди 46 години. Симеон Мильов се е натъкнал на пиесата при подготовката на материали за литературни четения, посветени на Константин Мечев, които музеят планира за месеците октомври и ноември. Авторът на творбата Димитър Стоевски по професия е лекар-специалист по белодробни болести. Първият му преведен роман от немски език е "Страданията на младия Вертер".
 
През 1951 година е назначен за лекар в театралната академия в София и се предполага, че вероятно и това е връзката за написването и поставянето на пиесата за Кракра. От друга страна Стоевски е бил приятел с патрона на пернишкия театър Боян Дановски.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.