iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дамски хор в съвместен концерт с камерен оркестър "Орфей"

През Светлата седмица, на 7-ми април /сряда/, от 18.00 ч. в Музикалното фоайе на Двореца на културата ще се състои Великденски концерт на Камерния оркестър „Орфей" с диригент Райчо Христов и Софийския дамския хор „Морфова - Прокопова" с диригент Атанаска Попова.
 
Концертът включва както класическа музикална литература от западноевропейски композитори /Моцарт, Корели и Форе/, посветена на Великден, така и православна църковна музика. Тази концертна програма е заложена от организаторите по повод съвпадението на честванията на празника в цяла Европа.
 
Публиката ще има възможнастта да чуе както съвместни изпълнения на хора и оркестъра, така и акапелни, в изпълнение на хор „Морфова-Просопова. Солисти на оркестъра ще бъдат: Пламен Пенев - цигулка, Бисера Димитрова - цигулка, Емил Димитров - виолончело, Надя Леонидова - чембало. Солистка на хора е Десислава Иванова.Дамският хор „Морфова-Прокопова" е създаден през 1936г. в памет на великото сопрано Христина Морфова. Репертоарът на хора включва произведения на български и чуждестранни композитори, ортодоксална музика, музика сакра, предкласическа и класическа музика, романтизъм и руска класика, съвременни български и европейски композиции, фолклор.
 
Хорът концертира в България и Европа и участва в национални и международни конкурси и фестивали, на които е получил много награди. През дългогодишното съществуване на хора негови диригенти са били: Любомир Каролеев, Михаил Ангелов, Петя Павлович, Мирослав Попсавов и др. От 2004г. негов диригент е Атанаска Попова.
 
Десислава Иванова е завършва висшето си музикално образование в АМТИИ - гр. Пловдив през 1997г. Специализира класическо пеене в класа напроф. Калина Жекова. Изявява се като солист на различни музикални формации: „Женски камерен хор" към АМТИИ-гр. Пловдив с дир. Крикор Азарян; Хор „Мадригал" с дир. Проф. Стоян Кралев; Ансамбъл „Tutti Soli" с дир. Проф.д-р Виржиния Атанасова. Реализира концерти от различни фестивали в Музикален център „Борис Христов", както и самостоятелни концерти от цикъл „Солистите на Българско Национално Радио". Осъществява записи за фонда на БНР.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.