iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпадна задължителната европейска здравна карта

Отпадна задължителната европейска здравна карта

Европейската здравна карта, която български граждани трябва да притежават при пътуване в чужбина, вече няма да е задължителна, а само препоръчителна. Това гласува парламентът вчера с изменение в Закона за здравното осигуряване, направено по предложение на сините депутати Ваньо Шарков и Мартин Димитров.
 
Според тях с въвеждането на изискването за задължително притежаване на картата се нарушава правото на свободно придвижване на българските граждани, гарантирано от конституцията и редица международни актове. Затова те смятат, че европейската здравна карта трябва да бъде препоръчителна, тъй като с нея се повишава здравната сигурност на сънародниците ни при пътуване и пребиваване в Европейски съюз.
 
Европейската здравноосигурителна карта трябва да бъде съпътстваща и българските граждани е добре да я притежават, отбеляза председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов. Причината по думите му е, че материалното състояние на сънародниците не е толкова добро, за да могат при нужда в страните от ЕС да платят кеш за здравна услуга. С документа хората могат да докажат, че са платили здравните си вноски.
 
Ако човек няма такава карта, преди пътуване може да си извади удостоверение от районната здравна каса по местоживеене. Това става безплатно в рамките на няколко часа, обясни Багряна Маркова от Националната здравноосигурителна каса. Удостоверението важи за два месеца за разлика от картата, която е с продължителност една година.
 
Маркова разясни, че ако наш сънародник се разболее в чужбина и няма нито единия, нито другия документ, ще трябва да си плати. Впоследствие обаче сумата ще му бъде възстановена от НЗОК по цените на медицинските услуги не у нас, а в страната, където той се е лекувал./Монитор
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.